Nincs magyar egyetem a világ legjobb 500 intézménye között

2018. augusztus 15. 17:10 - szerző: 168 Óra

Nem jutott be a világ legjobb 500 egyeteme közé egyetlen magyar felsőoktatási intézmény sem a Shanghai Ranking (ARWU) ranglistáján – írt a hvg.hu. A listán a második ötszázas szekcióban már nincsenek külön helyezések, így ez alapján a világ egyetemei között az 501.-600. helyre jutott az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem. A két intézmény néhány évvel ezelőtt még az első ötszázban volt.

Fotó: MTI/Sándor Katalin

A Semmelweis Egyetem a 601.-700. közé került, a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem a 701.-800. hely közé, a Debreceni Egyetem pedig a 901.-1000. helyre.

Fontos megjegyezni, hogy a világ egyetemeit évente más felmérések alapján is rangsorolják, amelyek egyéb szempontokat, például az intézményeknek otthon adó országok gazdasági fejlettségét is figyelembe veszik. Tavaly például a 168 Óra is beszámolt róla, hogy a Szegedi Tudományegyetem a 27., az ELTE a 30. helyet szerezte meg a brit Quacquarelli Symonds (QS) rangsorában, amely a feltörekvő európai országok és a közép-ázsiai államok felsőoktatását vette górcső alá.

A Shanghai Ranking idei rangsorát egyébként az angolszász intézmények uralják. Az első húszba mindössze egy svájci intézmény, a zürichi műszaki egyetem ( 19. helyre), és mindössze három brit egyetem – Cambridge, Oxford és a londoni Institute of Technology – került be. Az élbolyba tartozó további 16 intézmény az Egyesült Államokban működi, az első százban pedig 46 amerikai egyetem található. A legjobb ázsiai egyetem a tokiói (22. hely).

TOP 5 egyetem

1. Harvard

2. Stanford

3. Cambridge

4. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

5. Berkeley