Volt III/III-as ügynökkel erősített Semjén Zsolt és Kovács Zoltán vadászati lapja, Kovács Zoltánt ez nem zavarja

2019. szeptember 15., 19:18

Szerző:

Nemrég egy volt III/III-as ügynök, Békés Sándor is a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár irányításával működő vadászati lap, a Nimród szerzője – derül ki az Index cikkéből. 

Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál Pákozdon
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Nimródot az Országos Magyar Vadászati Védegylet adja ki, amelynek az elnöke Semjén Zsolt, a lap főszerkesztője pedig 2019. július 27. óta Kovács Zoltán, aki nem mellesleg a 2021. évi „Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos is. Miatta váltották le harminc év után az addigi főszerkesztőt, Zoltán Attilát,   és lett a Nimród a világkiállítás hivatalos lapja. Kovács Zoltán 2021. december 31-ig lesz főszerkesztő, érkezésével régi újságírót elküldtek, vele együtt pedig újak jöttek. Egyikük az a 79 éves Békés Sándor, aki 2011-ben nyilvánosságra hozott információk szerint 1976-tól szigorúan titkos állományú tisztként III/III-as ügynök volt. Elhivatottságára jellemző, hogy 1985-ben már őrnagyi rangig vitte, adatlapja szerint többször dicséretben részesült.

„Munkájára mindenkor a pontosság, a precizitás jellemző, nagy politikai hozzáértésről tesz tanubizonyságot, komoly áttekintőképességgel rendelkezik. [...] Elvhű kommunista, munkájára a bátorság, a rendíthetetlenség jellemző. [...] elemző-értékelő készsége kiemlkedően jó. [...] Tevékeyen részt vesz a tömegkommunikációs objektumok preventív védelmében, nagyban elősegíti a terület hálózatépítő és ellenőrző munkáját. Eseti jelleggel értékeli az „F” dossziés személyek tevékenységét”

– hangzik az 1984-es minősítése.

Az Index megkérdezte Kovács Zoltánt, mit szól ahhoz, hogy volt III/III-as ügynök is ír a Nimródba, amire a fideszes politikus így válaszolt, őt mint főszerkesztőt 

a szakmai és vadászetikai, nem pedig politikai szempontok befolyásolják a szerzők és hozzájárulók kiválasztásakor.

Ami a vadászetikát illeti, csak remélhetjük, hogy Kovács Zoltán érkezésével változás áll be a lap szemléletében, 2017-ben ugyanis a Nimród még nyíltan állatkínzásra szólított fel, Az egyik cikkben az szerepelt, hogy fiatal vadászkutyák küzdelemhez való szoktatásakor a vadászok használjanak sebzett kóbor macskát vagy rókát, és ha kell, szigetelőszalaggal ragasszák le a száját, nehogy megharaphassa a vadászkutyát. 

A világkiállítás mindeközben már 50 milliárd forintos költségvetésnél jár. 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.