Az elítélt Nikola Gruevszki is szavazhat Budapest V. kerületében az önkormányzati választáson

2019. október 11. 16:47 - szerző: 168 Óra

A főváros V. kerületi választói névjegyzék szerint a Magyarországra szökött Nikola Gruevszki is szavazhat az önkormányzati választásokon – írja a 24.hu. Minderre úgy derült fény, hogy az ellenzék kerületi polgármesterjelölt, Tüttő Kata (MSZP) kikérte a névjegyzéket, hogy levelet küldhessen a kerületi lakóknak a választások előtt. Azon találták meg a hivatali visszaélés és vesztegetés  miatt hazájában a jelenlegi Észak-Macedóniában elítélt, a fegyház elől menekülő exkormányfőt.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Azok a külföldi állampolgárok, akik rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, illetve tartózkodási címmel, azok szavazhatnak az önkormányzati választásokon a választási törvény szerint. Gruevszki szavazhat a főpolgármester, a kerületi polgármester, illetve a kerületi képviselő személyére.

Nikola Gruevszki tavaly rejtélyes körülmények között érkezett Magyarországra, ahol menedékkérelmet kért és kapott a hatóságoktól. Szökésében az Orbán-kormány diplomatái is közreműködtek, Észak-Macedónia ugyanakkor nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Az Orbán-kormány korábban elutasította Észak-Macedónia kérelmét a szökött politikus kiadatásáról.