Orbán-hónapot tartanak a nigériai keresztények, mert annyira hálásak Orbán Viktornak az egymillió eurós adományért

2019. június 26. 10:55 - szerző: MTI

Életfontosságú mentőkötélnek nevezte Orbán Viktornak írt köszönőlevelében a nigériai Sokoto megyéspüspöke azt az 1 millió eurós kb (324 millió forintos) támogatást, amit Magyarország biztosított a Hungary Helps Program keretében az afrikai egyházmegyének. Egyben kifejezte meggyőződését, hogy a magyar segítség hozzájárul a nehéz helyzetben lévő emberek hazájukban maradásához a kivándorlás helyett - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden.

A magyar kormány június elején határozott a nigériai keresztény és más üldözött kisebbségekhez tartozó családok támogatásáról, ezen közösségek helyben maradásának elősegítéséről.

„Meggyőződésem, hogy ezek az oktatási, egészségügyi és közpolitikai projektek megvalósulásuk esetén segítenek visszaadni népünk bizalmát, és megerősítik az emberek hitét abban, hogy hazájukban élve hozzájárulhatnak szülőföldjük fejlődéséhez – írta Matthew Hassan Kukah, aki májusban személyesen is tárgyalt Orbán Viktorral Budapesten, a Karmelita kolostorban.

Nigériai egyházi vezetők a Karmelita kolostorban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Levelében a nigériai püspök kitért arra, hogy a nigériai Sokoto egyházmegyében tartott katolikus miséken

egész júliusban megemlékeznek Magyarországról és a magyar miniszterelnökről, sőt hazánk nemzeti ünnepét, március 15-ikét liturgiai naptárukba is felveszik

– tájékoztatott Havasi Bertalan.

„Imádkozunk, hogy az Úr áldásai sose hagyják el Önöket" - zárta levelét Matthew Hassan Kukah.