Niedermüller Péter: Az Orbán-kormány a leggyalázatosabb módon hazudik, vezeti félre az országot, szít gyűlöletet és félelmet

Az EU-s és minden más nemzetközi törvény ma is elismeri az embereknek azt a jogát, hogy menedéket kérjenek abban az esetben, ha nincs biztonságban az életük, üldözik őket, vagy ha háború elől menekülnek – teszi helyre a DK-s politikus az Orbán-kormány legújabb rémhírkeltő akcióját. Az EP-képviselőj szerint gyakorlatilag semmi realitása a kormányzati hazugságoknak, így a Frontexet megerősítő és a Menekültügyi Ügynökséget létrehozó uniós törekvések széles támogatottságot élveznek. Kivételt csak az Orbán Viktoréhoz hasonló populista kormányok jelentenek.

2018. november 28., 14:00

Szerző:

– Az Európai Parlament második legnagyobb frakciója, a  Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) jelölte, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (Frontex) reformjáról, valamint az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének tervezetéről szóló jelentést elkészítse. Mi a jelentések menetrendje, legelőbb mikor fogadhatja el ezeket a szakbizottság, az EP, majd mikor következhet ebből érdemi intézkedés?

– Nem gondolom, hogy a Frontex-jelentés 2019. január vége előtt elfogadásra kerülne. Ma ez látszik a legreálisabb elképzelésnek. Amennyiben az EP plenáris ülése meg is szavazza majd a bizottsági állásfoglalásokat, akkor azt a szokásos lépések követik. Megkezdődik az úgynevezett trilógus, azaz a Parlament, a Tanács és a Bizottság közötti tárgyalássorozat. Ez adott esetben egy-két hónapon belül is lezáródhat, de az is lehet, hogy hónapokig elhúzódik. Ezt ma nem lehet megmondani. Ami biztos, az az, hogy 2019 április végén, egy hónappal az EP-választások előtt befejeződik minden uniós politikai tevékenység. Addig vagy lezáródik a trilógus, vagy esetleg áthúzódhat a választások utáni időszakra. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a 2016 júniusában az Európai Határ- és Parti Őrség hatásköre már jelentősen meg lett erősítve. 

– Ezek szerint az Orbán-kormány állítása, hogy a „bevándorláspárti többség” még a jövő évi EP-választás előtt  rá akar erőltetni valamilyen döntést az EU-intézményekre, nem igaz?

– Nem, semmilyen erőltetésről nincs szó. Intenzív munka folyik annak érdekében, hogy a parlamenti mandátum lejárta előtt le lehessen zárni azokat a folyamatban lévő jelentéseket, amelyek elősegíthetik a közös európai menekültügyi politika legfontosabb intézményeinek és kereteinek a mielőbbi megteremtését.

– Létezik egyáltalán olyan, hogy Európa bevándorláspárti többsége?

– A „bevándorláspárti többség” a kormányzati propaganda találmánya. Az Európai Parlament józan többsége arra törekszik, hogy hosszú távra érvényes, fenntartható megoldásokat találjon, intézményeket hozzon létre a közös európai menekültügyi politika érdekében. Az Európai Parlament többsége – párthovatartozástól függetlenül – mindig közös és hatékony megoldásokat keresett. A kerítés, az el- és bezárkózás, magát a problémát nem képes kezelni. Ez csak azokat a politikai pártokat segíti, amelyek nem a menekültügy kezelésében, megoldásában, hanem a gyűlölet- és félelemkeltésben érdekeltek, mivel csak ezen a módon tudják megtartani politikai hatalmukat.

Plenary session week 20 2017 in Strasbourg - Harnessing globalisation by 2025 - Commission statement Niedermüller Péter egyértelműsíti, a menekültek nem illegális migránsok, ez a szóhasználat a magyar kormányzati propaganda találmánya
Fotó: © European Union 2018 - Source : EP

– Meg tudja fékezni Európa az illegális migrációt a kontinensre az uniós szintű eddigi és most tervezett intézkedésekkel?

– Nem egészen értem, hogy mire gondol, amikor illegális migrációról kérdez. A menekültek azok, akiknek az életét közvetlen veszély fenyegeti és ezért nemzetközi védelemre szorulnak, nem pedig illegális migránsok. Még akkor sem, ha menekülés közben nem volt módjuk az irataikat magukkal vinni, vagy beszerezni. Ez a szóhasználat a magyar kormányzati propaganda része. Az Európai Parlament az első perctől kezdve arra törekedett, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek nyomán a menekültek nem lesznek emberkereskedők foglyai, nem kell ócska ladikokban szenvedniük a tengeren, nem kell nőknek, gyerekeknek, időseknek a tengerbe fulladniuk. Ezért van/lenne szükség legális utakra és lehetőségekre a menekültek számára. Ezért mondjuk az Európai Parlamentben, hogy ellenőrzött és biztonságos menekültügyi politikára van szükség.

– Van realitása annak, hogy a legális migráció szabályozásában kialakuljon európai konszenzus, hiszen például a magyar kormány rendre démonizálja ezt már csak a kifejezés miatt is?

– Európai konszenzus ebben a tekintetben jelen pillanatban is van, csak éppen annak nem tagjai azok az országok, amelyekben szélsőjobboldali kormányok vannak hatalmon. A magyar kormány ebben az ügyben évek óta a leggyalázatosabb módon hazudik, vezeti félre az országot, szít gyűlöletet és félelmet. Az, amit a magyar kormány csinál az politikailag és morálisan egyaránt elfogadhatatlan. Természetesen vannak olyan kormányok is, amelyek távolságtartóak, kritikusak a menekültügyet illetően, de nem azt az elfogadhatatlan propagandát folytatják, mint a magyar kormány. A nagy európai többség azonban a megoldások keresése mellett áll, azt a politikát támogatja, amelynek célja a menekültügy közös európai szabályozása.

– Az EP eheti szakbizottsági ülése után közleményben tisztázta ismét: a Frontex – a kormánypropagandával szemben – nem kapna nemzeti szuverenitást sértő jogköröket. De van-e ebben a reformcsomagban bármi, ami visszalépést jelenthet a nemzetállamok számára, vagy éppen ellenkezőleg?

– A Frontex az új javaslat szerint semmi olyan jogkört sem kap, ami a nemzeti szuverenitást sértené. A javaslat szerint Európa külső határainak igazgatása közös európai feladat, ahogy ezt az Unió alapszerződése is megfogalmazza. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok megtartják a saját határszakaszaik felett a szuverenitást, de közben az európai integrált határigazgatásból is kiveszik a részüket. Minden egyéb kormányzati propaganda egyszerűen hazugság. 

EP-075625A_Plenary_PM_1 A magyar képviselő az uniós Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) jelentéstevőjeként dolgozik az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (Frontex) reformján
Fotó: © European Union 2018 - Source : EP

– A menekülteket, vagy menedékkérőket érintő alapjog-védelmi terveket a Fidesz-kommunikáció úgy állítja be, mintha az alapvető emberi jogok számon kérése egy úgynevezett migrációs alapjog, azaz a migrációhoz fűződő alapjog megadásának terve volna. Ezt nemcsak az uniós, hanem az ENSZ úgynevezett globális migrációs paktuma kapcsán is harsogja a kormánypropaganda hetek óta. Van-e bármilyen realitása annak, hogy az illegális migráció többletjogokat kap akár Európában, akár a világon?

– A Fidesz, a kormány ebben a tekintetben is összevissza beszél, illetve hazudozik. Az uniós jog, ahogyan a nemzetközi jog is elismeri az embereknek azt a jogát, hogy menedéket kérjenek abban az esetben, ha nincs biztonságban az életük, üldözik őket, vagy ha háború elől menekülnek. Fontos hangsúlyozni, hogy a menedékkérelem benyújtására minden esetben lehetőséget kell adni, és amennyiben az illető személyről valóban bebizonyosodik, hogy az élete veszélyben van vagy üldöztetésnek van kitéve, akkor a menedékjogot meg is kell neki adni.

Ez nem többletjog, hanem alapvető emberi jog.

Ezt a jogot a magyar kormány azonban csak a miniszterelnök korrupció miatt jogerősen elítélt barátjának, Gruevszkinek biztosítja, nem pedig a tényleges menekülteknek. Nikola Gruevszkit a magyar titkosszolgálat és külképviselet viszi át több európai határon, megsértve ezzel a magyar kormány által hozott törvényeket is. A tényleges menekültek ellen pedig kerítéseket épít, embertelen tranzitzónákban tartja őket, sőt, adott esetben még az élelmezésüket is megtagadja. Ez a tény mindent elmond a magyar kormány erkölcsi, politikai magatartásáról.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.