A kormányközeli Nézőpont Intézet szerint Tarlós István nyerne, Puzsér Róbert hat százalékon áll

2019. szeptember 23., 10:07

Szerző:

A biztos szavazók 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka Karácsony Gergely közös ellenzéki jelöltre, 7 százalékuk pedig Puzsér Róbertre szavazna a főpolgármester-választáson - közölte közvélemény-kutatása alapján a kormányközeli Nézőpont Intézet hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a jelenlegi főpolgármester az összes budapesti körében is vezet, a fővárosi választók 43 százaléka ugyanis rá, 29 százaléka Karácsony Gergelyre, 6 százaléka pedig Puzsér Róbertre szavazna. Berki Krisztiánt a választópolgárok egy százaléka támogatja, a biztos szavazók körében azonban az egy százalékot sem éri el a támogatottsága.

Május 1. - A Jobbik majálisa a Hajógyári szigeten Puzsér Róbert
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az alkalmassági versenyben a jelenlegi főpolgármester továbbra is jelentősen vezet. Arra a kérdésre, hogy az adott jelölt „alkalmas-e arra, hogy Budapest főpolgármestere legyen, a megkérdezettek 57 százaléka válaszolt igennel Tarlós István, 35 százaléka Karácsony Gergely, 10 százaléka Puzsér Róbert és 2 százaléka Berki Krisztián esetében. Az alkalmatlanság feltételezése pedig éppen ellentétes arányokat mutat: Tarlós Istvánt a választók 35, Karácsony Gergelyt 52, Puzsér Róbertet 81, Berki Krisztiánt 92 százaléka tartja alkalmatlannak - ismertették az eredményt. Az alkalmassági küzdelemben a jelenlegi főpolgármester előnye befagyott, a két héttel korábbi kutatás adataihoz képest hibahatáron belüli eltérések mutathatók csak ki. Egyre több budapesti gondolja, hogy a közelgő választáson Tarlós István fog győzni. Szeptember elején a választók hatvan százaléka, köztük a baloldaliak 43 százaléka, jelenleg pedig a fővárosiak 64 százaléka, és továbbra is a baloldaliak 43 százaléka számít a jelenlegi főpolgármester újraválasztására.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szeptember 11. és 21. között Budapesten, ezer ember telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb fővárosi lakosságra nem, kor, és iskolai végzettség szerint, a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.