Tarolnak a NER milliárdosai a Magyar Turisztikai Ügynökség szállodafejlesztési pályázatain

2019. szeptember 30., 10:30

Szerző:

A Magyar Turisztikai Ügynökség 42 milliárd forint állami támogatást osztott szét a magyar szállodás szakmában. Egymilliárdnál többet csak a NER-oligarchák kaphattak – írja a Népszava.

Az elmúlt napokban sorra jelennek meg az elektronikus közbeszerzési értesítőben azok a szállodafejlesztési pályázatok, amelyeket a Rogán Antal miniszter felügyelete alatt működő MTÜ-től nyert összegből finanszíroznak. A nyertesek többsége jellemzően 10–20 millió forintos állami támogatást kapott, általában panziófejlesztésre, de a boldogabbak már százmilliós komoly pénzeknek örülhetnek. Milliárdos állami pénzt alig néhányan érdemeltek ki.

Fotó: Pixabay

A legnagyobb nyertesek az alábbiak:

  • Az OTP Bank Nyrt., Magyarország piacvezető bankja céges üdülője felújításához pályázott. Az évi egymilliárd eurós nyereséget termelő pénzintézetet 536 millió forinttal segítette ki az MTÜ az adófizetők pénzéből.
  • A legnagyobb támogatást, 2,99 milliárd forintot a TCSV (Tokaj Csurgó Völgy) Ingatlanfejlesztő Kft. nyerte el, amely Kante Awa és férje, Szepesi Richárd érdekeltségébe tartozik. Kante Awa annak a Nagy Rózának a lánya, aki Matolcsy György közigazgatási államtitkára volt.
  • Ugyanez a tulajdonosi kör további 2,99 milliárdot nyert el a szántódi BalaLand Hotel projektjére.
  • Garancsi István és társai a CDHT Hotel Projekt Kft. nevében pályáztak és nyertek.
  • Szíjj László, a közbeszerzési tendereken jól szereplő Duna Aszfalt Kft. tulajdonosa. Szállodái a Minerva Ingatlan esernyőalapon keresztül két projekttel összesen 2,5 milliárd forintos támogatást nyertek.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 18., 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.