Népszava: Plusz ágyakkal kell készülniük a kórházaknak az újabb fertőzöttekre

2020. szeptember 4., 07:43

Szerző:

Kásler Miklós humánminiszter utasította a fekvőbeteg ellátókat: tartalékoljanak újabb üres ágyakat, hogy szükség esetén azokon koronavírus fertőzötteket tudjanak ellátni.

A Népszva cikke szerint Kásler Miklós megtiltotta a betegek hazaküldését abban a levélben, amelyben előírta, hogy az intézmények a COVID-19 fertőzött betegek ellátására a korábbi tíz százalék helyett az ágyaik 20 százalékát tartsák készenlétben. A humánminiszter szerdán utasította a fekvőbeteg ellátókat: tartalékoljanak újabb üres ágyakat, hogy szükség esetén azokon koronavírus fertőzötteket tudjanak ellátni. A kórházi vezetőknek péntekig kell visszajelezniük a tárcának, hogy megoldották a feladatot, és maguk ellenőrizték, valóban üres az intézmény ágyainak húsz százaléka.

Kásler Miklós levele, miszerint a kórházi ágyak húsz százalékán nem lehet beteget fogadni, eltérően érinti az intézményeket. Van olyan kórházi vezető, akinek az ágyak ürítése nem okoz gondot, mert férőhelyeinek még mindig csak a 60-65 százaléka foglalt. Másutt viszont – miután szeptembertől már nem átlag-, hanem már teljesítmény-finanszírozást kapnak az intézmények -, feltöltötték az ágyakat, beindították a műtőket  -írja a lap.

A cikk szerint az ágyakon ellátható betegek számát nem csak a miniszteri levél, de Orbán Viktor miniszterelnök kórházfestési programja is szűkíti. A miniszterelnök január kilencedikén jelentette be, hogy a három évnél régebben fölújított kórházakban minden kórtermet, várótermet és az ahhoz kapcsolódó minden szociális teret fel kell újítani, és amíg ez nem történik meg, addig másfajta fejlesztéseket nem tud támogatni.

További részletek a Népszava cikkében.