Lecsapott a közmédia bosszúja, sorban felmondják az ellenzéki vezetésűvé lett városok helyi televízióival a szerződéseket

2019. december 5., 06:14

Szerző:

Sorra mondja fel a helyi televíziókkal kötött szerződéseket a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) azokban a városokban, ahol az ellenzék került hatalomra, illetve közgyűlési többségbe - tudta meg a Népszava. Szolnokon például az ellenzéki többségűvé vált közgyűlés eltávolította a szolnoki helyi televízió éléről a vezérigazgatót, mire az MTVA levelet küldött. Ebben felmondták a Szolnok TV Zrt. és az MTVA között hosszú évek óta tartó szerződést, mely alapján a szolnoki helyi tévé a közmédia részére is készít tudósításokat. Ez évente nagyjából 20 millió forint bevételt jelent a helyi tévének.

Szolnok élére azonban október 13-án újraválasztották a város eddigi fideszes polgármesterét, Szalay Ferencet, így a találgatások szerint az ő közbenjárásának köszönhető, hogy az MTVA végül a szerződés felbontása helyett az újratárgyalása mellett döntött.

Papp Dániel, az MTVA hírhamisító vezérigazgatója
Fotó: MTVA archívum

Nem járt azonban ilyen szerencsésen Nagykanizsa, ahol szintén maradt a fideszes polgármester, de az ellenzéki többségűvé vált közgyűlés leváltotta a helyi média vezetőjét. Így a felmondólevél után ők egyelőre nem kaptak új ajánlatot. Szintén felmondólevelet kapott az ellenzéki polgármestert választó Miskolc, Pécs és Szombathely városi televíziója is.

A napilap szerint ugyanakkor nem kaptak felmondólevelet a Fidesz-vezetésű városok televíziói.

Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke – aki februári leváltásáig a szombathelyi televízió főszerkesztője volt – szerint „rettenetes a helyzet”, de érdekvédelmi szervezetként egyéni szerződésekre nincs ráhatásuk. A hozzájuk tartozó 93 tagtelevízióból 10-11-nek volt vagy van szerződése az MTVA-val, s az ő ügyükben már felvették a kapcsolatot Papp Dániel vezérigazgatóval, akivel várhatóan a jövő héten találkoznak.

Lovass Tibor nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy az MTVA részéről ez nem politikai, hanem racionális lépés, jelenleg ugyanis nem tudni, mekkora lesz a köztévé működtetésére szánt keret (ez már utólag kiderült, 85 milliárd forintot szavazott meg az Országgyűlés fideszes többsége 2020-ra a közmédia számára). Hozzátette: a vidék Magyarországa egyre kevésbé képviselteti magát a közszolgálati televízióban, ha a helyi szerkesztőségek sem szállítják a témákat, ez csak rosszabbodni fog.

A lap azonban hozzátette: a helyi televíziók valódi témákat szállítása helyett eddig inkább kiszolgálták az MTVA koncepcióját. Emlékeztettek, hogy a 444.hu írta meg, hogy kiszivárgott két email, amelyekben a közmédiában megfelelő nyilatkozókat keresnek, hogy a kormány igényei szerint alakítsák a hírek tálalását.