Kísértetiesen úgy tálalja a kormánymédia az Index-ügyet, mint négy éve a Népszabadság bezárását

2020. június 24., 08:26

Szerző:

Kísértetiesen hasonló magyarázattal tálalja az Index körüli történéseket a kormányzati szócsőnek tartott Origo, mint amivel annak idején a Népszabadság bezárást „indokolta” meg a kormánymédia. 

Emlékezetes, működésének hatvanadik évében megszüntetett lap kapcsán az azt megvásárló Mediaworks állt elő azzal, hogy a Népszabadság veszteséges volt, ezért kellett bezárni. 2016. októberének végén a kiadóvállalat megbízott vezérigazgatója – Katona Viktor – a cég minden dolgozójának levelet küldött arról, hogy „a jelenlegi üzleti modellben

a Népszabadság eddig is és most is jelentős veszteséget termel,

ezért a Népszabadság üzleti modelljét teljesen új alapokra kell helyezni.” (Ezt a aztán a Mediaworksöt tulajdonló cég feje, Heinrich Pecina is megismételte, egy osztrák lapnak arról beszélt, hogy a döntésnek kizárólag gazdasági okai vannak, mivel a lap az elmúlt tíz évben csak veszteséget termelt.)

Most hasonló narratíva bontakozik ki, mégpedig az Origónál,

ahol „Börtönnel fenyegetőzik Gyurcsány pártja, mert az őket támogató Index a szétesés szélére került - a romló üzleti eredmények miatt” címmel jelent meg cikk. Ezt Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő vette észre. A cikk elején aztán újra megismétlik, hogy „a tavalyi rossz üzleti eredmények miatt” merült fel "állítólag" a szerkesztőség működésének átszervezése. 

„Tényleg elképesztő ez az arcátlanság. Egyrészt lehet vitatkozni egy cég eredményességén, de azért az Index.hu Zrt. mégiscsak 61,51 millió forint adózás előtti eredményt ért el tavaly, ami még a 2018-as adatnál is jobb. Másrészt a vak is látja, hogy az Origo.hu mögött (is) álló NER-es gazemberek verik éppen szét az Indexet. Nem véletlen, hogy Vaszily megjelenése után borult a bili. Szóval ez nem újságírás ebben a formában, hanem egyszerű talpnyalás. És akkor még finoman fogalmaztam„” – írta Szabó a Facebookon.

Bár régóta fáj a NER foga az egyik legnagyobb, nem éppen kormányhű hírportálra, a Media1 közben arról ír, hogy 

180 millió forinttal még most is tartozik az Index a NER-nek,

egész pontosan az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány a fele részben Vaszily Miklós, a NER-közeli médiavállalkozó tulajdonában lévő Indamediának. A tartozás még évekkel ezelőtt, azokban az időkben keletkezett, amikor Simicska Lajos, a miniszterelnök volt barátja a Spéder Zoltán kormányközeli vállalkozótól megvásárolt Indexet az alapítványba helyezte. Az összeg eredetileg 270 millió volt, de idén is törlesztettek belőle egyébként 40 millió forintot.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.