8,89 milliárdértért vehet magának budapesti székhelyet a Kreml-közeli bank, a pénz 40 százaléka gyakorlatilag a magyar adófizetőké

2019. december 17. 19:54 - szerző: Ágoston Zoltán

Nem él az elővásárlási jogával a Fővárosi Önkormányzat. a Fő utca 1-ben álló Lánchíd Palotát veheti meg budapesti székhelyként a Kreml-közeli orosz pénzintézet, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) – írja a 444. A Népszava augusztusban szellőztette meg, hogy a Lánchíd Palota lehet a regionális központja, az önkormányzati előterjesztésből derül ki, hogy a vételár

8.89 milliárd forint lehet.

Februárban derült ki, hogy Budapesten lesz az IIB regionális székhelye, az Orbán-kormány jóvoltából pedig diplomáciai mentességet élvezhet, a kabinet pedig egy tőkeemelés keretében 10 millió euróval támogatja a megjelenését és azt, hogy „versenyképes” legyen. Ez az 8,89 milliárd forint átszámítva 26,8 millió eurót, 1,6 milliós négyzetméterárat jelent és azt, hogy ennek a 40 százalékát a magyar adófizetők állják. 

Fotó: Wikipedia/Derzsi Elekes Andor

Horváth Csaba, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi bizottságának az elnöke a 444-nek úgy nyilatkozott, hogy a Budapestnek nincs pénze megvenni az épületet, és szükségük sincs rá. Ha lenne pénzük, akkor inkább a Bálnát vennék meg. Az eladó  Nobilis Kristóf cége, a DÖB-68 Zrt.

Ami a kiváltságokat illeti, 

 • a bank igényeinek megfelelő irodaépületeket, a bankelnök hivatalos rezidenciáját, és ezeknek az ingatlanoknak a biztonságát és nyugalmát.
 • Ha a kinézett épületek nem az államéi, azokat az állam bérelné a banknak, ha pedig nem megfelelő állapotúak, a magyar adófizetők pénzén újítanák fel őket. Az épületek biztonsága és nyugalma érdekében még a magyar állam sem tehetné be a lábát, mert a diplomáciai képviseletekre vonatkozó védelem illetné meg.
 • A bank bármilyen szabályt kialakíthat, ami ahhoz szükséges, hogy az irodaépületben a tevékenységét gyakorolja, rendőrök is csak akkor mehetnének be, ha a bank hívná őket.
 • A bank ingóságait nem foglalhatja le, kobozhatja el, sajátíthatja ki sem végrehajtó, sem bíróság, sem törvényi úton bárki más.
 • A bank minden tulajdona és eszközei mentesülnek mindenféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól.
 • Az NBB nem lenne alávetve pénzügyi vagy szabályozói felügyeletnek vagy ellenőrzésnek.
 • Ha pedig az ügyleteihez mégis szüksége van valamilyen speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, a tervezet szerint úgy kell tekinteni, mintha már rendelkezne azokkal.
 • Magyarországon található minden eszköze, jövedelme és tulajdona mentességet élvez minden adó- és egyéb közteher megfizetésétől, akár országos, akár helyi szinten, kivéve a szolgáltatási díjakat.
 • A bank dolgozói és vezetősége, valamint az ő családtagjaik diplomáciai mentességben részesülnek.
 • Korlátozás nélkül, állampolgárságtól függetlenül jöhetnek Magyarországra azon szakértők és tanácsadók, akik a bank érdekében helyszíni látogatásokon vesznek részt.
 • Illetve jöhet még mindenki más, akiket az NBB meghív.

Mindent azért egyelőre nem kapott meg az IIB, októberben kiderült, hogy amerikai kérésre Magyarország egyelőre csak Nyikolaj Koszov bankelnök akkreditációját fogadta el a nyár óta Budapesten működő pénzintézet stábjából