Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Nemzeti sportakadémia lesz a Hajógyári-szigeten, nem világörökség

2019. május 28. 09:15 - szerző: 168 Óra

A Hajógyári-szigeten megkezdődik az árvízvédelmi rendszer előkészítése, erre 628 millió forintot fordít a kormány - vette észre a legfrissebb Magyar Közlönyben a napi.hu.

 A beruházás előkészítésére a belügyminisztert jelöli ki a kormányhatározat, akinek 2020. október végéig kell megoldania a feladatot. Az új kormányhatározat szerint az emberi erőforrások miniszterének pedig az árvízvédelmi rendszer előkészítésével párhuzamosan

a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozásának előkészítése érdekében kell intézkednie.

– írta a lap.

Fotó: Forrás: Wikipédia

A múlt héten derült ki, hogy nem lesz átsorolva a védett világörökségi helyszínek közé a főváros III. kerületében lévő Hajógyári-sziget, miután egy Orbán Viktor által jegyzett hétfői rendelettel eltávolították a tervezett helyszínek listájáról.

A hatalmas zöldfelületű sziget legnagyobb értéke a föld alatt 1,5-2 méteres mélységben húzódó Hadrianus-palota romjai. Gyakorlatilag az egész 32 hektáros sziget régészeti terület.

Az UNESCO egy hónap múlva döntött volna arról a 2018-as kormányzati kérelemről, amellyel világörökségi védettség alá helyezték volna a szigetet. Ha a terület világörökségi védelmet kapott volna, akkor sokkal nehezebb lenne ott beruházni.