Orbán Viktor egykori gimnáziuma is tiltakozik az új Nemzeti alaptanterv bevezetése ellen

2020. március 2., 20:40

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos volt gimnáziuma, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 55 tanára is tiltakozik a Nemzeti alaptanterv (NAT) ellen - írta az Index.

A tanárok nevével ellátott nyílt levélben azt írják, "felelősen gondolkodó pedagógusként jelenlegi formájában elutasítjuk a NAT 2020 szeptemberében történő bevezetését", mert szerintük a többi közt

  • elmaradt az érdemi társadalmi vita, a szakmai egyeztetés a gyakorló pedagógusokkal és szakmai szervezetekkel;
  • szellemisége és túlzsúfolt tartalma nem gyerekbarát; 
  • minimális teret ad a tanári szabadságnak és a tanulók kezdeményezéseinek, a helyi sajátosságoknak;
  • tovább csökkenti a természettudományos tárgyak szerepét, amit eddig az intézményükben előnyben részesítettek;
  • tovább növeli a terheket;
  • korszerűtlen;
  • nem ad időd a kritikus gondolkodásra, elmélyülésre.

Hozzáteszik azt is, hogy elfogadhatatlannak tartják a NAT bevezetésének ütemezését, mert "április 30-ig lehetetlen igényes, a tanulóink érdeklődését és az új tankönyvek tartalmát figyelembe vevő, a szakmai munkaközösségek együttműködésére épülő" helyi tanterveket kidolgozni.

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola
Fotó: telekiblanka.hu

Megemlítik továbbá a NAT kapcsán a túlszabályozottságot, a tanári szabadság súlyos megsértését, a nevelési-oktatási programok erőltetett és gyorsított bevezetését.

Végezetül felszólítják az oktatásért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Kormányt, hogy álljanak el az új Nemzeti alaptanterv bevezetésétől, és inkább kezdjen társadalmi egyeztetésbe egy jobb tanterv elkészítéséhez.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.