Nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánították, de az első sorból hallgathatta végig Áder János ünnepi beszédét

2018. augusztus 21., 21:41

Szerző:

A diplomáciai testületeknek kijelölt helyen, az első sorban ülve hallgathatta meg Áder János ünnepi beszédét Zaid Naffa jordán üzletember, országa tiszteletbeli aki kért, de nem kaphatott magyar állampolgárságot, miután 2017 decemberében nemzetbiztonsági kockázatként fennakadt a Terrorelhárítási Központ átvilágításán – leplezte le az RTL Klub Híradója. 

Zaid Naffa üzletemberként épített ki szívélyes viszonyt fideszes politikusokkal, ami után Jordánia Orbán Viktor kérésére tette meg tiszteletbeli konzullá. Neve akkor vált ismertté, amikor kiderült, hogy az FBI által is körözött, 2017 januárjában elhunyt szaúdi üzletemberrel, Gaith Pharaonnal párhuzamosan adott be állampolgársági kérelmet Magyarországon. kérelmet adott be a magyar hatóságokhoz, hogy megszerezze az állampolgárságot. A szaúdi milliárdos kérelmét Áder János köztársasági elnök utasította el, Zaid Naffaé pedig a Terrorelhárítási Központ átvilágításán akadt fenn a kockázatok miatt. Többedmagukkal – összesen kilencen voltak – ugyanazt a budapesti címet adták meg a kérelmükben, mégpedig a jordániai tiszteletbeli konzulátusként is működő Béla király út 2. B/C-t.

Zaid Naffa az Orbán-kormány által meghirdetett keleti nyitás egyik ügynöke. A miniszterelnök az általa rendezett díszvacsorán találkozott először Ghaith Pharaonnal, a kapcsolatuknak pedig nem akadálya, hogy a jordán üzletembert nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánították. Májusban Zaid Naffa a képviselők eskütételét és Orbán Viktor beiktatását is az Országgyűlés karzatáról nézhette végig.

Zaid Naffa és a családja a nyolcvanas évek eleje óta él Magyarországon. Gyant keltő machinációi, egy aranycsempészetről szóló ügy miatt korábban az is felvetődött, hogy kiutasítják az országból. A kilencvenes években a Jordan Tours utazási irodának volt a tulajdonosa volt, 2003-ban lett Jordánia tiszteletbeli konzulja, azóta viseli tisztséget. Jó kapcsolatokat ápol a szocialista politikai elittel is, Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminisztériuma pedig tőle bérli az ammáni magyar nagykövetség épületét. Többször tárgyalt a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.