Németh Szilárd elbukott egy pert, alaptalanul sértegette Majtényi Lászlóékat

2017. december 7. 17:19 - szerző: 168

Első fokon pert nyert az Eötvös Károly Intézet (Ekint) a Fővárosi Törvényszéken 2017. december 1-jén. Azért perelték be Németh Szilárdot, a Fidesz alelnökét, mert ez év március 17-én a Mandineren megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy az Ekint közhasznúsági jelentésében meghatározottnál „sokkal, de sokkal nagyobb lóvét” kapnak Soros György alapítványaitól.

„Súlyos vád. Ha ez igaz lenne, akkor meghamisítottuk volna a közhasznúsági jelentésünket. Ezt az állítását azzal tetézte, hogy mindezt a nemzetbiztonsági szolgálatoktól tudja, mégpedig úgy, hogy a szolgálatok a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén nyilatkoztak erről, amit az ellenzéki képviselők is hallottak” – idézte fel az Ekint közleménye. Azzal folytatták: Németh Szilárd az Eötvös Károly Intézet jó hírnevét sértő állításait nem tudta bizonyítani. Csakhogy Szél Bernadett, a bizottság tagja korábban sajtótájékoztatón közölte, hogy a bizottság jegyzőkönyveinek tanúsága szerint az Eötvös Károly Intézetről a bizottság ülésein szó sem esett.

„Híresztelése azért is fenyegető, mert jogszerűen csakis bűncselekménnyel, illetve terrorgyanúval illetett személyeket, gonosztevőket szabad lehallgatni.”

Miután azonban a vád egyértelműen hamisnak bizonyult és elbukott, a bírói döntés következtében Németh Szilárdnak hamis tényállításai miatt nyilvánosan meg kell követnie az Eötvös Károly Intézetet, és háromszázötvenezer forint sérelemdíjat is fizetnie kell.

Alapjogvédelem?

Az ügy nem mellékes eleme, hogy a Németh Szilárd ügyvédje által benyújtott, alapvető számítási hibákat tartalmazó, elektronikus levél formátumú okirati „bizonyítéknak” a feladója Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ elnöke, aki gyakran különböző médiumokban a kormánytól és a kormánypártoktól független szakértőként tetszeleg – tette hozzá az Ekint. Annak az Alapjogokért Központnak az elnökéről van szó, amelynek küldetésnyilatkozata szerint „célja a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés”, és amely „elkötelezett az alapvető jogállami értékek, a hagyomány és a szabadság kultúrája iránt”.