Németh Szilárd birkózó akadémiájának kevés volt az eddigi támogatás, kap még két milliárdot a kormánytól

2019. július 5. 08:38 - szerző: 168 Óra

Rendeletben döntött a kormány arról, hogy további 2 milliárd forintot biztosít a Németh Szilárd által 2017-ben alapított Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány idei költségvetéséhez – szúrta ki a Magyar Közlönyben a 444.

Fotó: Facebook/Németh Szilárd

A fideszes országgyűlési képviselő, a párt alelnöke, illetve a Magyar Birkózó Szövetség elnöke kezdeményezte egy utánpótlás akadémia létrehozását. Magyarázata szerint azért hozott létre alapítványt – melyet a saját lakhelyére jegyeztetett be –, mert abban a formában egyszerűbb új sportcsarnokot építtetni, mintha azt a szövetség tenné.

Az alapítvány létrehozása után a kormány adott is 2 milliárd forintot az alapítványnak, mellyel neki is vágtak a sportcsarnok terveztetésének és építésének, de már idő közben kiderült, hogy a végleges költségek 4-4,5 milliárd forint körül alakulhatnak, vélhetően ehhez kapott újabb támogatást Németh Szilárd alapítványa.

Németh birkózó múltjáról már hallhatott a közvélemény is, azonban a politikus ennek a múltnak a részleteiről csak egyszer beszélt nyilvánosan, akkor is ellentmondásosan. A politikus még 2017-ben nyilatkozta a Mandinernek, hogy még serdülő korában országos bajnokságot nyert birkózóként.

Miután ennek bajnoki címnek semmilyen nyomát nem lehetett találni, Németh újságírók érdeklődésére azt mondta, hogy elírás történt az interjúban.

Az interjút készítő Stumpf András azonban úgy emlékszik, hogy a megjelenés előtt átküldött interjúban Németh nem kért pontosítást erről. A politikus később azt állította, hogy valójában Budapest-bajnokságot nyert korosztályos versenyen, azonban ennek nyoma sem fellelhető.