Németh Szilárd azt sem tudja, hogy Magyarország aláírta-e az isztambuli egyezményt

2017. november 14., 19:00

Szerző: Bíró Veronika

Szél Bernadett LMP-képviselő a miniszterelnököt kérdezi Németh Szilárd ATV-interjúja miatt – írja a 24.hu. Az alelnök Rónai Egon műsorvezetőnek azt nyilatkozta, hogy Magyarország nem írta alá az isztambuli egyezményt, és amíg a jelenlegi kormány van hatalmon, addig a magyar parlament nem is fogja ratifikálni. Éppen a napvilágra került zaklatási ügyekről beszélgettek, amikor szóba került az isztambuli egyezmény.

A beszélgetés erre vonatkozó részét inkább közöljük:

Fotó: Hermann Ildi

N. Sz.: Magyarországon minden jogszabály megvan ahhoz, hogy ezeket az ügyeket rendezni lehessen a törvény erejénél fogva. Magyarországon a Btk. nagyon erősen fogalmaz, minden más dokumentumnál erősebben fogalmaz.

R. E.: Most az isztambuli egyezményre utal?

N. Sz.: Igen. Az isztambuli egyezménynek egyébként semmi ereje arra, hogy az ilyen zaklatókat kordában tartsa.

R. E.: Miért nem ratifikálja a parlament?

N. Sz.: Azért nem, mert nem arról szól, amit mondanak.

R. E.: De hát aláírta a magyar kormány.

N. Sz.: Nem írta alá.

R. E.: Akkor mit kéne ratifikálni rajta?

N. Sz.: Ez egy olyan egyezmény, amibe a „píszí” világból belecsempésztek olyan passzusokat, ami a hagyományos családmodellt támadja. Ha úgy tetszik, a genderfilozófiát próbálja átültetni. Mi ezt soha nem fogjuk támogatni.

R. E.: Tehát amíg Fidesz-többségű parlament van, addig az isztambuli egyezmény nem megy át a parlamenten?

N. Sz.: Én azt gondolom, hogy ezt ki lehet jelenteni.

Németh Szilárd azonban rosszul tudja, Magyarország aláírta, de valóban nem ratifikálta. Itt tudja ellenőrizni az aláírás tényét.

Szél Bernadett Orbán Viktorhoz intézett kérdést azzal, hogy igaz-e, hogy a kormány nem ratifikálja az isztambuli egyezményt, amit három és fél éve aláírt.

„Elég volt a kettős beszédből: ha tényleg kihátrál a kormány, Orbán Viktor vegye a bátorságot, és mondja a több százezer bántalmazott nő és gyermek szemébe, hogy a kormány ideológiai háborúja fontosabb, mint az ő biztonságuk” – mondta az LMP-s képviselő.

Egyúttal arra is emlékeztetett, hogy Völner Pál igazságügyi államtitkár korábban írásban nyilatkozta, hogy a ratifikáció előkészítése folyamatban van. A kormány idén februárban vállalta az egyezmény kihirdetését.