Nemes Jeles László új filmjével pályázik Magyarország az Oscar-díjra

2018. október 8., 21:24

Szerző:

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára 87 ország pályázott idén egy-egy filmmel - ismertette hétfőn a The Hollywood Reporter. Tavaly az ideinél kissé több, rekordszámú, 92 jelentkező indult a mezőnyben.

Magyarország az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című filmjét küldte Hollywoodba az amerikai filmakadémia díjáért.

Fotó: Laokon Filmgroup

A 2018-as jelentkezők között szerepel két olyan ország, amely még soha nem nevezett: Malawiból Shemu Joyah The Road to Sunrise, Nigerből pedig Rahmatou Keita The Wedding Ring című filmje kvalifikálta magát a versenybe.

A 91. alkalommal kiosztandó Oscar-díjért a japán Kore-eda Hizokaru Arany Pálma-díjas Shoplifters című filmje, Nagy-Britanniából a Bafta-díjas Rungano Nyoni Nem vagyok boszorkány című filmje, Olaszországból Matteo Garrone Dogman című filmje, Mexikóból Alfonso Cuarón Arany Oroszlán-díjas Roma című alkotása, Lengyelországból Pawel Pawlikowski munkája, a Hidegháború is versenybe szállt.

Az öt Oscar-jelöltre több fázisban szűkíti le az amerikai filmakadémia a nevezettek listáját. Az Oscar-jelöléseket január 22-én hozzák nyilvánosságra. A díjátadó gálát február 24-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Theaterben.

Nemes Jeles Lászlóval nemrég interjút készítettünk, amelyet ide kattintva olvashatnak el.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.