Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Nem üdvözölte Orbán Viktor a lengyel szabadsághőst, csak két kormányfő tett így az egész EU-ból

2018. szeptember 30. 15:05 - szerző: 168 Óra

Nemes gesztus a magyar miniszterelnöktől Lech Walesa felé.

Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke egy bekeretezett üdvözlőkártyával köszöntötte 75. születésnapján hazája egyik legnagyobb szabadsághősét, Lech Wałęsa egykori elnököt, a lengyel Szolidaritás mozgalom vezetőjét, ám Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem írta azt alá - vette észre a 444.hu.

Az üdvözlőkártyát a tervek szerint a tanács vezetői és tagjai, vagyis az EU tagállamainak első számú vezetői is aláírták volna. Csakhogy két uniós kormányfő nem írta azt alá. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök volt az egyik, aki ugyan egy olyan pártnak a tagja, aminek a vezére, Jarosław Kaczyński ugyan egykor Wałęsa harcostársa volt, de az egykori elnök hangos és gyakori bírálója mind neki, mind pártjának.

Lech Walesa
Fotó: Super Express

A másik miniszterelnök Orbán Viktor volt, aki az államszocializmus utolsó éveiben, rendszerellenes ellenzékiként volt szövetségese az ugyanolyan rendszer ledöntésén Lengyelországban dolgozó Wałęsának. Most viszont Morawiecki és Kaczyński szövetségese, pártjukkal, a PiS-szel akár egy frakcióba is kerülhet a következő EP-választás után, amennyiben addigra jelenlegi frakciója, a jobbközép európai pártokat tömörítő Néppárt valóban kitessékeli soraiból az utóbbi időben a Fideszt. Emiatt dönthetett Orbán a bojkott mellett.