Nem üdvözölte Orbán Viktor a lengyel szabadsághőst, csak két kormányfő tett így az egész EU-ból

Nemes gesztus a magyar miniszterelnöktől Lech Walesa felé.

2018. szeptember 30., 15:05

Szerző:

Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke egy bekeretezett üdvözlőkártyával köszöntötte 75. születésnapján hazája egyik legnagyobb szabadsághősét, Lech Wałęsa egykori elnököt, a lengyel Szolidaritás mozgalom vezetőjét, ám Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem írta azt alá - vette észre a 444.hu.

Az üdvözlőkártyát a tervek szerint a tanács vezetői és tagjai, vagyis az EU tagállamainak első számú vezetői is aláírták volna. Csakhogy két uniós kormányfő nem írta azt alá. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök volt az egyik, aki ugyan egy olyan pártnak a tagja, aminek a vezére, Jarosław Kaczyński ugyan egykor Wałęsa harcostársa volt, de az egykori elnök hangos és gyakori bírálója mind neki, mind pártjának.

Lech Walesa
Fotó: Super Express

A másik miniszterelnök Orbán Viktor volt, aki az államszocializmus utolsó éveiben, rendszerellenes ellenzékiként volt szövetségese az ugyanolyan rendszer ledöntésén Lengyelországban dolgozó Wałęsának. Most viszont Morawiecki és Kaczyński szövetségese, pártjukkal, a PiS-szel akár egy frakcióba is kerülhet a következő EP-választás után, amennyiben addigra jelenlegi frakciója, a jobbközép európai pártokat tömörítő Néppárt valóban kitessékeli soraiból az utóbbi időben a Fideszt. Emiatt dönthetett Orbán a bojkott mellett.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.