Nem tudták rábizonyítani Orbán Viktor állítólagos merénylőire, hogy meg akarták ölni a miniszterelnököt

Valójában gazdag romákat akartak meggyilkolni.

2018. október 15., 14:27

Szerző:

Tizenhárom és fél, illetve hét és fél év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa azt a két idős, szélsőjobboldali nézeteket valló férfit, akik a vád szerint 2015-ben hatástalanított fegyvereket alakítottak át élessé, hogy tehetős roma embereket öljenek meg és elvegyék a pénzüket - tudósított az Index a hétfői ítélethirdetésről. Az ügy érdekessége, hogy a két férfiról három évvel ezelőtt a Belügyminisztérium még azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt akarták meggyilkolni.

A nyomozati iratok szerint a vádlottak terve az volt, hogy fegyvereikkel előbb megfenyegetik a romákat a saját lakásukban, hogy adják át a vagyonukat, majd megölik őket.

Ha családi is otthon lenne, akkor ők is mennek a levesbe - hangzott el a vádlottaktól a rendőrségi lehallgatások alapján.

Volt, hogy azért vetettek el egy gyilkosságot, mert a kiszemelt áldozat anyagi helyzete közben megváltozott, pedig többmilliós összeget reméltek tőle. Mindketten büntetett előéletűek voltak: hivatalos személy elleni erőszak, közúti közlekedés biztonságának megsértése, kábítószerrel való visszaélés, engedély nélküli lőfegyverrel való visszaélés bűntette szerepelnek a listán.

Az elsőrendű vádlott Fehér Farkas álnéven is készített profilt a Facebookon, ahol olyan videókat is megosztott, amiken az látható, hogy miként lehet házilag hangtompítókat készíteni. A férfi telefonját, laptopját és jegyzetfüzetét egy 2015 novemberi házkutatás során foglalták le.

A másodrendű vádlott házkutatásánál vörös parókát találtak, amit egy kínai árustól vett. Laptopján használt jelszavaiban rendre benne volt az SS monogram, és a 88-as szám, ami az ábécé szerint a HH-nak felel meg, ami a Heil Hitler rövidítése. Emailben gyakran ideológiai tartalmú irományokat osztott meg zsidókról és cigányokról.

Bár a másodrendű vádlott a kormány megdöntését és országos káosz előidézését tervezgette, amelyben beletartozott volna Orbán Viktor megyilkolása is, a bíróság úgy ítélte meg, hogy ez nem minősült bűncselekmények. A vádlott ugyanis nem talált támogatókat tervéhez a szélsőjobboldali csoportoknál, és a kezdeményezés már elakadt a tervezgetésnél.

Ennek ellenére a 2015-ös sajtóinformációk szerint Orbánt a Terrorelhárítási Központ (TEK) embereinek kellett kimenekíteniük egy nyilvános rendezvényről. A vádlottakat azonban azonban az állítólagos merényletkísérlet utáni napokban fogták el a kommandósoko az autójukban, amikor éppen kipróbálásra vitték az élessé tett gépfegyvereket.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.