Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Nem tartott belső vizsgálatot a NAV a Microsoft-botrány kirobbanása után

2019. szeptember 11. 07:33 - szerző: 168 Óra

Írásbeli kérdéssel fordult a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy kivizsgálta-e a hivatal Microsoft-botránnyal kapcsolatos esetleges érintettségét. Az adóhatóság válaszában közölte, nem volt ilyen vizsgálat – írja a hvg.hu.

Fotó: wikimedia commons

A Microsoft szoftvereit egy köztes értékesítő csoport adta el 2014-ben számos állami szervnek, ám a közbeszerzésekben az amerikai hatóságok szerint a cég munkatársai túlárazással korrupt rendszert alakítottak ki – emiatt milliárdos tételű bírság kifizetésére kötelezték a Microsoftot az Egyesült Államokban. A kiszivárgott információk szerint állami szereplőkkel együttműködve zajlott a túlárazás, de konkrét személyt nem neveztek meg az amerikai hatóságok.

A NAV 2014-es szoftverbeszerzései épp a korrupt hálózat idejére estek, a Napi.hu 2018 februárjában írt arról, hogy a Microsoft ügyletei pont ennél a beszerzésnél akadtak fel az amerikai anyacégnél.

Az adóhatóság mellett az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint Oktatáskutató és Fejlesztési Intézetet (OFI) is vásárolt a korrupt hálózattól az amerikai nyomozás dokumentációja szerint.