Nem találtak elég szegény embert a debreceni gettóban, ezért inkább nem vette fel a támogatást a fideszes városvezetés

2019. február 23., 15:59

Szerző:

Nemhogy 30, de még öt családot sem sikerült találnia Debrecen fideszes önkormányzatának a Nagysándor-telepen és a Vulkán-telepen, hogy bevonhassa őket egy megnyert uniós szociális programba - írta a Cívishír. Ezért a hírportál szerint a városvezetés elállna attól az 590 millió forintos vissza nem térítendő támogatást tartalmazó programtól, amely „szocális városrehabilitáció” címkével szerepelt az elképzelések között, és 30 szociális bérlakás kialakítását, felújítását ígérte. 

A pénz már meglett volna, de feltételként szerepelt, hogy az ingatlanokba egy másik program jóvoltából egyéni fejlesztési tervvel rendelkező, szociális munka keretében dolgozó személyek költözzenek.

Márpedig az előírás szerint a költözésbe kizárólag olyanok lettek volna bevonhatók, akik annak időpontja előtt már legalább egy évvel életvitelszerűen e két – szegényként elkönyvelt –városrészben laknak. A városvezetés a forrást nem hagyná elveszni, javaslatuk szerint a pénzt inkább az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésére kellene költeni.

Az eredeti pályázattól való elállásról és az anyagiak másfajta felhasználásról a debreceni közgyűlés határoz február 21-én. A hírportál szerint a két városrész régebben a rossz hírű debreceni negyedek közé tartozott, de az 1990-es évek végétől kezdve nagyon sok szegény családot „kilapátoltak” a városból az ingatlanfejlesztések. Az önkormányzat is igyekezett felvásárolni ingatlanokat olyanoktól, akiket nem szívesen láttak Debrecenben. Mára ezek az utcák sokat változtak az előnyükre. Természetesen lehetséges, hogy nincs a feltételeknek megfelelő számú, a programba bevonható szegény. Az ugyanakkor nem azt jelenti, hogy 30 rászoruló sincs a két városrészben.

Debrecen (Nagysándor-telep, Vulkán-telep)
Fotó: Google Maps

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.