Nem sztrájkolnak a pedagógusok szerdán, a PDSZ visszavonta a sztrájkfelhívást

2019. május 27., 14:58

Szerző:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) értesíti a sztrájkra készülőket és a közvéleményt, hogy a jogszerű sztrájk lehetőségének feltételei a PDSZ-nek fel nem róható okok miatt ez idáig nem jöttek létre, ezért a 2019. május 29-re meghirdetett sztrájkfelhívást visszavonja, és arra kéri a helyi sztrájkbizottságokat, hogy függesszék fel a munkabeszüntetés megszervezését – jelentette be ma közleményben Szűcs Tamás, a szakszervezet elnöke.

– A PDSZ eltökélt abban, hogy minden jogi eszközzel küzdjön azért, hogy Magyarországon a közszférában is szabadon lehessen sztrájkolni, s a továbbiakban ennek a küzdelemnek a függvényében fogja meghatározni a sztrájkkal kapcsolatos lépéseit

– állt a közleményben.

 

Szűcs Tamás múlt héten bejelentette, hogy a szakszervezet nem tud május 29-re törvényes sztrájkot hirdetni, mivel az elégséges szolgáltatásokról nem sikerült megállapodni a tankerületekkel. Bár már bírósághoz fordult a PDSZ, hogy az döntsön a sztrájk elindításához szükséges elégséges szolgáltatással kapcsolatban, onnan törvényes határidőn belül sem kaptak választ. Szűcs Tamás a 168 Órának azt nyilatkozta, hogy nem támogatják a vadsztrájkot, a jogi utat szeretnék végigjárni. A PDSZ ezért a munkaügyi bíróság első és másodfokú döntése után várhatóan a Kúriához fordul, valamint alkotmányjogi panasszal él az Alkotmánybíróságon. Amennyiben minden hazai jogi lehetőséget kimerítettek, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.