Nem sztrájkolnak a közszolgák az EP-választás előtt, de keresik hozzá a jogi utat

2019. május 15., 14:14

Szerző:

Nem igaz, hogy még a májusi európai parlamenti választások előtt sztrájkolnának a közszolgák.

Ezt Földiák András, az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság ügyvivője erősítette meg a 168 Órának.

Tegnap sajtóértesülések nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy az OKSZ levelében arról tájékoztatta az mfor-t, hogy még május 26. előtt a közszolgálati dolgozókat képviselő szakszervezetek sztrájkba lépnek a sztrájkbizottság tájékoztatása szerint. Az OKSZ ugyanis már ötödik levelét küldte el a kormánynak, de még mindig arra várnak, hogy a miniszterelnök jelölje ki azt a személyt, aki a kormány képviseletében tárgyalna a közszolgálati követelésekről.

Az OKSZ, illetve az általa képviselt szervezetek béremelést és jobb munkakörülményeket akarnak kiharcolni a közszféra munkavállalói részére. Első levelüket 2018. március 20-án küldték el Orbán Viktornak, a legutóbbit pedig tegnap. Két hónap alatt két államtitkártól és egy helyettes államtitkártól több választ is kaptak, de a sztrájkkövetelések tárgyában a kijelölés nem történt meg.

Fotó: Facebook

Tegnap a bizottság azt jelentette be levelében, hogy ha a legutóbbi levelük után sem történik meg, bírósághoz fordulnak, „és jöjjön, ami az EP-választások idején senkinek sem szerencsés”.

Jogszabályok szerint ugyanis a kormánynak ki kell jelölnie, hogy a szervezetek kivel tudnak egyeztetni. Az OKSZ emiatt fordulna bírósághoz, de nincs szó arról, hogy már jövő héten sztrájkolnának, mivel azt nem lehet addig a törvényeknek megfelelően megszervezni.

Az OKSZ 10 nagy szakszervezeti szövetséget képvisel a közszféra területén, de információink szerint mindegyik tagszervezet elhatárolódott attól, hogy még az EP-választások előtt, vagyis ne a törvényi előírásoknak megfelelően lépjenek sztrájkba.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.