Nem sietik el az ózdi kutak megnyitását

A belügyminiszter nyílt levélben tudatta csütörtök délután, hogy Ózdon folyamatban van a közkutak eredeti állapotának helyreállítása. Pintér Sándor ezzel Nyakó István szocialista politikus korábbi közleményére reagált, amely szerint az elzárt kutaknak csupán a felét állították helyre az eredeti állapot szerint, a közkutak lefojtását sehol nem oldották fel.

2013. augusztus 8., 21:33

A belügyminiszter az MTI-hez is eljuttatott levelében ismertette, hogy Ózd város közkútjaival kapcsolatban a döntést a helyi védelmi bizottság meghozta. A döntés értelmében az eredeti állapot helyreállításának a technikai kivitelezése folyamatban van. Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy az ózdi polgármester a helyi védelmi bizottság döntését tiszteletben tartja, annak végrehajtását nem akadályozza.

Az MSZP korábban azt közölte, hogy a helyi polgármester nem tett eleget a belügyminiszter felhívásának.

Pintér Sándor szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Borsod Megyei Védelmi Bizottság elnöke felhívta Ózd polgármesterét, hogy a rendkívüli napi átlaghőmérsékletre való tekintettel az önkormányzati döntést függessze fel, és állítsa helyre az eredeti állapotot.

Az ózdi önkormányzat június végi döntése értelmében „vízpazarlás” miatt egyes kifolyókat elzártak, míg több csapban szűkítőket helyeztek el, így csak csordogált a víz a kutakból. A hétvégén, a nagy hőségben sorban álltak az ivóvízért Ózd főként romák lakta városrészeiben a közkutaknál.
A decemberben megkezdett felülvizsgálat eredményeként 62 közkúton az önkormányzat csökkentette a víznyomást, 27 közkutat pedig megszüntetett. Az ügyben az elmúlt napokban több ellenzéki párt tiltakozott.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.