Nem Orbán Viktor, hanem katonák szállítására vették a két Airbust, az iraki útra mégis repülőgépet béreltek a magyar egységnek

Csak arra nem használják a „nem-kormánygépeket", amire vették őket.

2018. szeptember 20., 10:41

Szerző:

Hiába vásárolt az Orbán-kormány már két Airbus A-319-es típusú utasszállító repülőgépet és egy Dassault Falcon típusú kisgépet is a Magyar Honvédségnek – utóbbi előtt piackutatást is végeztek –, az iraki katonai kontingens szokásos váltását 2018. augusztus 28-án mégis egy ukrán bérrepülő segítségével oldották meg – írja a 444.

Fotó: Radim Koblizka

Az LMP-s Demeter Márta képviselő írásbeli kérdésére Benkő Tibor honvédelmi miniszter azzal indokolta az eljárást, hogy a Honvédség két Airbusa a hajózó és a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat. A tárcavezető szerint az iraki kontingens váltóállományának létszáma ennél nagyobb volt, ezért kellett másik gépet bérelni.

Ez a magyarázat remekül illik ahhoz a tényhez, hogy következetes tagadás mellett is kormányzati gépként használják a Honvédség repülőgépeit, amelyeket eredetileg katonák, sebesültek és hadi felszerelés szállítására akartak bevetni. Orbán Viktor és kísérete már Izraelben, Montenegróban, Ausztriában és Kirgizisztánban is járt az egyik Airbusszal. Legutóbb pedig Áder János köztársasági elnök próbált vele sikertelenül Romániába utazni, de egy kisebb baleset ezt megakadályozta.

Azt pedig továbbra is titkolják, hogy mennyibe került a három repülőgép megvásárlása.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.