Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Nem oldja meg a járvány a klímaváltozást

2020. április 24. 06:41 - szerző: MTI

Nem elegendő a klímaváltozás megállításához az üvegházhatású gázok kibocsátásának a koronavírus-járvány miatt bekövetkező csökkenése – közölte Meteorológiai Világszervezet (WMO), arra sürgetve a kormányokat, hogy a járványból való kilábalás terveibe integrálják a klímaváltozási akcióterveket is.


Bár a járvány hatására a második világháború óta nem tapasztalt mértékű éves visszaesés következhet be a szén-dioxid-kibocsátás mennyiségében, a WMO arra figyelmeztetett, hogy a múltban történt gazdasági fellendülések alkalmával mindig magasabbra emelkedett az emisszió mértéke, mint amennyi a krízis előtt volt.

"A koronavírus-járvány eredményeként lehetséges, hogy csökken az üvegházhatású-gázok kibocsátásának mértéke, ez azonban nem helyettesíti a fenntartható klímát célzó tetteket."

Ugyanakkora eltökéltséget és egységet kell mutatnunk a klímaváltozással szemben, mint amekkorát a Covid-19 ellen – fogalmazott Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

A kormányokat arra sürgetik, hogy fontolják meg olyan ösztönző intézkedések meghozatalát, amelyek segítik a zöld gazdaságra való átállást.