Nem lesznek rabszolgák: ma is lesz tüntetés, a rendőrség heteken át tartó utcai harcokra készül

2018. december 14., 11:40

Szerző:

Ma délután 5 órára is meghirdettek egy tüntetést a Kossuth térre. A szervezők azt írják, a kormány politikája ellen tiltakozók legyenek kint ma is, hogy megmutassák, elegük van, és nincs rendben az, ami az országban zajlik. Hozzáteszik, hogy mindenki öltözzön melegen.

Menjünk a Kossuth térre!

null

Az eseményre a délelőtti órákig csaknem ezren igazolták részvételüket, s több ezren jelezték érdeklődésüket.

A mai, budapesti felszólalók listája - egyelőre - a következő:

  • Szíjártó Imre, hallgató, CEU
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP)
  • Tordai Bence (Párbeszéd)
  • Vadai Ágnes (DK)
  • Schmuck Erzsébet (LMP)
  • Krasznahorkai Emma, szervező

Szegeden és Pécsen is szerveződnek fáklyás felvonulások, illetve egyéb utcai megmozdulások. A legnagyobb közösségi portálon egyébként több demonstrációs eseményt is létrehoztak különféle szervezők, így az ellenzéki pártok is nagyon aktívak, de civil kezdeményezések sorát is találni. A Forradalmi telekocsi névre hallgató csoportban nem csak az utazást tudják összeszervezni az érdeklődők, de olyan is van, aki felajánlotta, hogy ingyen szállást tud adni a fővároson kívülről érkező demonstrálóknak.

Azoknak ugyanakkor, akik bekapcsolódnának, avagy továbbra is részt vennének a kormány intézkedései, elsősorban a rabszolgatörvény, továbbá a független ítélkezés felszámolása elleni tiltakozásokban, érdemes tisztába lenniük jogaikkal és kötelezettségeikkel.

Csütörtökön a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet szervezett vonulásos tüntetést, az éjszakába nyúló, esetenként eldurvult demonstrációról szóló részletes összefoglalónkat és tudósításainkat is elolvashatják. Az mindenesetre biztos, hogy számos jogsértő, vagy jogsértés-gyanús eset is történt. Többször is kialakult dulakodás, a rendőrök könnygázt és gumibotot is bevetettek.

A prendőrség honlapja szerint az agresszívebb tüntetők megtámadták a rendőröket, aminek következtében két rendőr megsérült. Az egyik rendőrnek a feje a másiknak pedig a combja sérült meg. A tüntetők üvegeket, füstbombákat dobáltak a rendőrök közé,

a hatóság emberei ugyanakkor mintegy nyolc alkalommal használtak könnygázt úgy, hogy előtte nem figyelmeztették a tömeget.

Mindez a 24.hu szerint súlyos jogsértés lehet, ám a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte: a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik ezért könnygázzal válaszoltak. A rendőrök egy embert hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt előállítottak, miután két rendőr megsebesült: az egyik rendőrnek a feje, míg társának a combja sérült meg.

A Momentum alelnökét, Donáth Annát pedig rohamrendőrök vitték el, miután a magasba tartott egy füstbombát – a fiatal politikust nyolc órán át tartották benn.

A tüntetők éjfél környékén rendőri csellel kisebb csoportokra szakadtak a Király utca környékén, az így közrefogott demonstrálókat pedig már csak igazoltatás után, egyenként engedtek ki – ez a 24.hu cikke szerint szintén jogsértés.

A 444.hu megkérdezte az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK), hogy szerda óta összesen hány embert állítottak elő a túlóratörvény megszavazása után kezdődött tüntetések miatt. Azt a választ kapták, az első napon, vagyis szerdán 35 embert állítottak elő, mindenkit bűncselekmény gyanúja miatt, közülük 13-at őrizetbe is vettek. A második napon kevesebb, mint feleannyi embert, összesen 16 főt állítottak elő, egyiküket szabálysértés, a többieket bűncselekmény gyanúja miatt.

Mindezek és az elmúlt napok eseményei miatt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közölte: gyülekezési jogi forródrótja továbbra is él. A civil jogvédők várják azoknak a hívását, akik ellen eljárás indult a tegnapi nap eseményei nyomán, és azokét is, akiknek azonnali jogi tanácsra van szüksége a mai tüntetéssel kapcsolatban.

A TASZ forródrótját a 06 30 722 33 56 telefonszámon érhetik el azok, akik a gyülekezési jogukkal és már alkotmányos szabadságjogaikkal éltek/élnek.

Egyébként Budapest rendőr-főkapitánya a közrend biztosításáért fokozott ellenőrzést rendelt el 2019. január 2-án 8 óráig a fővárosban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a főváros területére „az adventi időszakban több nagy tömeget vonzó rendezvényt, vásárt jelentettek be, melyeknek rendőri biztosítása, a közrend és a közbiztonság rendjének fenntartása érdekében fokozott ellenőrzés elrendelése vált szükségessé".

„A Budapest teljes területét érintő ellenőrzés célja: a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása."

A készültségre minden esetre valóban okot adhat, hogy a ma délutáni után vasárnapra újabb, ráadásul nem is egy-délutános tüntetés is szerveződik. Ugyanakkor az ilyen eseményeket meghirdetők minden esetben erőszakmentességre és a jogszabályok betartására szólítják fel az elkeseredett, esetenként dühös tömeget.

Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr!

null

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.