„Nem láttál semmit, érted?” - Rendőr fojtogatott egy tüntető diákot, majd gyalázni kezdték, de ő hangfelvételt készített

2018. december 14., 18:32

Szerző:

Bár a tudósításokból úgy tűnt, a rendőrök viszonylag higgadtan és profin viselkedtek a rabszolgatörvény elleni csütörtöki tüntetés során (a jogvédők szerint a könnygázt szabálytalanul vetették be a tömeg ellen), a 444.hu-nak nyilatkozott egyik őrizetbe vett diák, és az elmondása, illetve az általa, titokban készített hangfelvétel alapján úgy tűnik, egy rendőr erőszakosan, többen pedig agresszívan és fenyegetően léptek fel egyes tüntetőkkel szemben.

Egy 21 éves diák, M., aki állítása szerint nem aktivista és nem tartozik a tüntetések szervezői közé sem, érdeklődésből ment el a csütörtöki kormányellenes demonstrációra, majd a Kossuth térről a tömeg egy részével együtt indult el a Nagykörúton. A tüntetés ekkortájt már lényegében abból állt, hogy egyre több rendőr érkezett, akik néha megpróbálták bekeríteni a tüntetőket és igyekeztek kiszorítani őket a körútról. M. közelében egy rendőrautó parkolt le a Nagykörút közepén és több rendőr szállt ki belőle. M. ekkor a nála lévő gördeszkával leverte a rendőrautó bal oldali tükrét.

A rendőrök ekkor üldözni kezdték, a diák pedig futva menekült és le is hagyta őket. A Wesselényi utcai villamosmegálló közelében azonban a rendőrök hirtelen bekerítették, rávetették magukat. Ekkor készült róla az alábbi fotó.

Fotó: 444.hu

A diák elmondása szerint miután elfogták és felvették az adatait, beültették egy kisbuszba két rendőr társaságában, majd rájuk zárták az ajtót. 

"Az egyikük az előttem levő székről hátrafordulva nyakon ragadott és elkezdett fojtogatni, hasbabokszolni. Ezután figyelmeztette a fiatal társát, hogy az nem látott semmit, és erről egy szót sem. Végül kinyílt az ajtó és beszálltak a többiek is." - mondta a fiú.

M.-et ezután a Gyorskocsi utcai kapitányságra vitték. A keze közben hátra volt bilincselve, de így is volt annyi mozgástere, hogy kipiszkálja a nadrágzsebében lévő telefonját és elindítson rajta egy hangfelvételt, majd a készüléket betuszkolja a dzsekije zsebébe. A rögzített felvételen az hallatszik, hogy miközben szálltak volna ki a furgonból, M. megpróbálta leolvasni az őt az elmondása szerint fojtogató rendőr azonosítószámát. A rendőröket ez feldühítette, az pedig még inkább, hogy elárulta nekik, miszerint hangfelvételt is csinált a telefonjával.

A felvétel leiratát itt olvashatja:

Rendőr 1: Mondja mester! Segítek, elmondom. Nevet szeretne? Nevet szeretne, hogy majd megpanaszolja az intézkedést? Mondok nevet. De akkor mondja, ne ilyen csicska módon csinálja, akkor normálisan, mint emberek szoktak. Hát férfiak vagytok, vagy mik vagytok ti?? Mi?? Ilyen csicska módon lelesel? Megmondom neked. Le fogom írni egy lapra egy ilyenre és odaadom oszt jelentsél föl. Mit csináltak neked, ki bántott, mondjad?! Bántottunk? 

M.: Igen.

Rendőr 1: Igen? Ki? Ki? Melyik volt? Gyere szállj ki, mutasd meg! Gyere! Légyszíves! Gyere! Ki bántott, azt mutasd meg nekem légyszíves,  [nem kivehető szöveg] a kollégáktól. Melyik bántott? Egyik se biztos, mert ott se voltak, kezdjük ott.

M: Nem, nem, nem láttam a számát.

(Egy másik rendőr bemondja a számát. Több rendőr szólal meg egymás után: – Itt van baszd meg. Én mit csináltam?

M: Valamelyik kolléga rám zárta az ajtót. Öööö...

Rendőr 2: Én azt is elmondom, én kaptalak el. Ennyi.

M.: Ja jó.

Rendőr 2: A bilincset ő rakta rád.

M.: Rám zártad az ajtót.

Rendőr 1: Rád zárta!?? Nem őriztetek együtt disznót. Mi rendőrök vagyunk, te meg egy állampolgár. Vagy Ön. Mer én önöztem, ugye?

M.: Igen. Tehát Ön, Ön rám csukta az ajtót...

Rendőr 3: Igen.

M.: Torkon ragadott.

Rendőr 3: (fojtott hangon, úgy hallatszik, mintha közel lépett volna): Mit mondtam neked, mi? Mit mondtam neked?! [nem kivehető szöveg] senki nem látott semmit, fel tudod fogni? Ne gúnyolgassál, mert olyat beverek, hogy beszakad a fejed, megértetted? Megértetted?

Rendőr 4: De meg fogjuk adni, nyugodjá' meg.

Rendőr 2:  Mindenkinek meg lesz adva, csak rábaszol. 

(egyszerre beszélnek többen)

Rendőr 1: Zsebből telefonnal felvenni meg ennyi. Az utcán ki néz szembe a büdös cigányokkal, te nézel szembe? Azt itt dobáltok minket?

Rendőr 4: Hány órát dolgoztál már, hogy kimész, oszt fightolsz, mi? Meg leütöd a rendőrt?

Rendőr 3: Ne [nem kivehető szöveg], mert úgy beverem a... Elveszed a gázt, elveszed? Nagy ember vagy, mi? Nagy ember vagy. Adjak? Kell? Vigyük! Induljál befelé. Nagy volt a szád, mi? Remélem megértetted, amit mondtam.

Rendőr 1: Mert ha férfi lennél, legalább azt mondanád: Uraim, Maguk ezt és ezt tették, jelvényszámot. Ez tuti. De az, hogy csicskába lesegeted le, ez mi vagy te ember? Szégyen baszd meg!

A diák elmondása szerint nem volt világos, hogy a többiek hallották-e, amikor az őt állítása szerint korábban fojtogató rendőr a hangját lehalkítva veréssel fenyegette. Ezek után, már bent az őrsön többször is szóba hozta az agressziót, de az őt fojtogató rendőr ekkor nem volt jelen, a társa meg tagadta, hogy ilyesmi történt volna. M. valószínűleg hivatalos panaszt tesz az őt érő atrocitás miatt.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.