Nem kaszálta el az MTA elnöksége a kutatóintézetek leválasztásának tervét, de nem is döntött róla

2019. március 21., 21:46

Szerző:

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége ma délutáni ülésén tárgyalta a márciusban a Lovász László, az MTA elnöke és Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által aláírt szándéknyilatkozatot. Abban az állt, hogy az elnök tudomásul veszi, hogy a kormány szándékának megfelelően leválasztják a kutatóintézeteket az MTA-ról.

A mai – kissé ködösen megfogalmazott – közlemény szerint az MTA vezetői, elnöksége és kutatóhálózatának vezetői egyetértettek abban, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatának jövőjéről a közgyűlés dönt.

Továbbra is szorgalmazzák, hogy a kutatóhálózatnak az MTA-nál kell maradnia, a kutatóhálózat irányításának újragondolása mellett.

Ez azt jelenti, hogy továbbengedik a kérdést a közgyűlésnek. Az májusban szavaz róla, és feltételezhetően akkor már egy kidolgozottabb tervezetet kap a testület. Úgy tűnik tehát, hogy az elnökség nem foglalt állást ma egy konkrét működési forma mellett. Az intézetek leválasztását viszont továbbra is ellenzik Lovász Lászlóék.

Fotó: Merész Márton

Azt írják, hogy az MTA kutatóközpontjainak főigazgatói és önálló jogállású kutatóintézeteinek igazgatói készítettek egy háttéranyagot a lehetséges működési forma kidolgozásához. Ebben az az egyik fő megállapítás, hogy az ITM máig adós annak megindokolásával, miért van szükség az MTA kutatóhálózatának reformjára, különös tekintettel a kutatóhálózat és az MTA közötti kapcsolat lazítására. A dokumentum is azt javasolja, hogy a kutatóhálózat maradjon az akadémiánál, a jelenlegi köztestületi modell revíziója mellett.

Folytatják a tárgyalásokat, ehhez a tervezett négy helyett két tárgyalóbizottságot állít fel az MTA és az ITM közösen. Az MTA elnöke által delegált tagok a következők:

  • Stratégiai és szakmai szervezeti munkacsoport: Kollár László osztályelnök (a munkacsoport vezetője az MTA oldaláról), Szathmáry Eörs főigazgató, Oberfrank Ferenc ügyvezető igazgató, Prószéky Gábor igazgató, Szakács Gergely ERC-nyertes kutató. Szakmai támogatást nyújt Freund Tamás és Bokor József alelnök.
  • Jogi, működési és finanszírozási munkacsoport: Medve Zsuzsa főosztályvezető (a munkacsoport vezetője az MTA oldaláról), Mizsei Zsuzsa gazdasági igazgató, Kökényesi László gazdasági igazgató, Bőhm Gergely főosztályvezető. Szakmai támogatást nyújt Török Ádám főtitkár és Vékás Lajos alelnök.

A kutatóhálózat átvilágítása is a mai ülés napirendje volt. Az átvilágítást szoros határidővel az ITM felkérésére elvégezte az MTA. Az adatok elemzése még folyamatban van. A közlemény szerint viszont annyi már elmondható, hogy az átvilágítás megerősítette, az MTA kutatóintézet-hálózata Európában a legjobbak közé tartozik, a kutatóhálózat gyökeres átalakítására ezért nincs szükség.

Most először hivatalosan is megerősítették, hogy az MTA nem pályázott a Tématerületi Kiválósági Programra.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.