DK: nem kaphat magasabb státuszt és fizetést azon tanárok egy része, akik gyereket vállaltak

2019. április 13., 12:43

Szerző:

A tanároknak a Pedagógus 2 fokozatba lépéshez - ami kicsit nagyobb bért is biztosít - a pedagógus életpályamodell alapján 6 év szakmai gyakorlatot kell szerezniük. 2019-től azonban már csak a 2013 után szerzett szakmai tapasztalat számít - figyelmeztetett közleményében a Demokratikus Koalíció (DK).

A párt szerint ez azt jelenti, hogy ha egy pedagógus gyermeket vállal és GYED-re megy, a kormány ezt úgy hálája meg, hogy megtagadja tőle az előrelépés lehetőségét, akkor is, ha korábban már sok évi szakmai tapasztalatot szerzett.

Ugyanis az idei évtől azonban már csak a 2013 után szerzett szakmai tapasztalatot veszik figyelembe.

„A Fidesz vizet prédikál és bort iszik: miközben úton-útfélen azt harsogja, hogy támogatja a gyermekvállalást és védi a családokat, megvonja az előrelépés lehetőségét azoktól, akik gyermeket vállalnak. Mi, európai magyarok határozottan elutasítjuk, hogy a kormány álságos módon hátrányos helyzetbe hozza a saját munkavállalóit, ha otthon maradnak gyermekükkel. A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a kormány ismerje el és tisztelje a pedagógusok munkáját, és törvénymódosítást kezdeményezünk a pedagógusok jogainak védelmében” - írja a DK, amely törvénymódosításban kezdeményezi a pedagógus előmeneteli rendszer változtatását.