Nem fosztotta meg Handó Tündét az Országgyűlés az Országos Bírói Hivatal elnöki tisztségétől

2019. június 11., 17:15

Szerző:

Kormánypárti szavazatok többségével az országgyűlés kedden elutasította az Országos Bírói Tanács javaslatát, és nem fosztotta meg tisztségétől Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét – írja a hvg.hu.

Az Országos Bírói Tanács levelét személyi javaslataként kezelték, ezért plenáris vita nélkül szavaztak róla.

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága június 7-én tárgyalta az ügyet, többségi szavazással úgy döntött, hogy nem javasolja Handó Tünde leváltását.

Az OBT májusban arra hivatkozott, hogy az OBH elnöke önkényesen eredménytelenné nyilvánít sok bírói és bírósági vezetői pályázatot, majd megbízott vezetőt ültet a pozícióba. A tanács levelében részletesen leírta, hogy az OBT nem tudja megfelelően ellátni az Alaptörvényben írt felügyeleti feladatát, az OBH elnöke egyes feladatköreit jogállami kontroll nélkül, továbbra is rendeltetésükkel ellentétesen gyakorolja, és kétségbe vonja az OBT törvényességét.

A bizottság erről konkrétumok nélkül csak annyit írt, hogy az OBH elnöke minden felvetett kérdés esetében részletekben menően tájékoztatta az OBT-t az általa hozott döntésekről és azok indokairól, ugyanakkor az OBH elnökének válaszait, hivatkozásait az OBT nem vizsgálta, nem értékelte, nem mérlegelte, határozatában azokra nem tért ki. A bizottság álláspontja szerint az OBT kifogásai nem állták meg a helyüket.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az igazságügyi bizottság azonban megvádolta Alaptörvény-sértéssel az OBT-t, arra hivatkozva, hogy a testület határozatának meghozatalában legalább két olyan OBT tag is részt vett, akik korábban eredménytelenül pályáztak magasabb bírói álláshely, illetve bírósági vezetői pozíció betöltésére, és legalább egy tag az OBH elnökével szemben bírósági eljárást is indított. A bizottság szerint így ők elfogultnak tekinthetők.

A bizottsági javaslat alapján született keddi országgyűlési határozat 120 kormánypárti szavazattal, 54 ellenzéki ellenében elvetette az OBT javaslatát.

Handó Tünde ma duplán örülhet, Polt Péter Pro Cooperatione Emlékérmet adományozott neki kiemelkedő együttműködéséért.