Nem érdekli az Orbán-kormányt, hogy kitiltják-e Mészáros Lőrincet az Egyesült Államokból

2019. május 16. 13:19 - szerző: Unyatyinszki György

Álhírekről nem tárgyaltunk – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján a 168 Óra kérdésére, miszerint esett-e a szó Trump-Orbán találkozó során arról, hogy Mészáros Lőrinc kormányközeli milliárdossal szemben kitiltással együtt járó szankciókat készítene elő az amerikai kormány.

Felavatták a Kall Ingredients tiszapüspöki izocukorüzemét
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kedden a Wall Street Journal számolt be arról, hogy Magyarország kínai és orosz közeledése miatt szankciókkat készíthet elő a Trump-kormány, ennek egyik célpontja pedig az a Mészáros Lőrinc, akinek érdekeltség építheti a kínai pénzből megvalósuló Budapest-Belgrád vasútvonalat.

Ugyan a miniszter szerint erről nem esett szó a találkozón, ilyen kritikus esetben releváns kérdés, hogy utólag a magyar külügy megkereste-e az amerikai diplomáciát.

Gulyás Gergely tömören válaszolt: nem.

Ez annak ellenére történhetett így, hogy a 2014-es kitiltási botrányon az Orbán-kormány igencsak felháborodott. Ahhoz képest azonban, hogy akkor milyen nagy aktivitást mutatott, ezúttal még ahhoz sem vette a fáradságot, hogy tájékozódjon. A WSJ egyébként két Orbán Viktorhoz közeli forrásra hivatkozva azt írta, a miniszterelnök tisztában van azzal, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújthat környezetében lévő személyeket.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely ugyanakkor bővebb véleményét fejtette ki a német köztelevízió által megosztott hír alatti Facebook-kommentekről, valamint szintén bőbeszédűbben nyilatkozott a CEU egyik tanárának Facebookon közzétett kormánykritikus véleményéről.

Az Orbán-kormány látszatra nem tulajdonított nagy hírt a szankció lehetőségének, ám a piac reagált: Mészáros Lőrinc érdekeltségei zuhantak Budapesti Értéktőzsdén.