Nem cserélik le a házmestert és elosztották a bizottságokat a pártok

2018. április 25. 17:13 - szerző: MTI

Megállapodtak a pártok az Országgyűlés bizottsági struktúrájáról, 15 bizottság működik továbbra is. A Fidesz-frakció Kövér Lászlót javasolja házelnöknek – jelentette be Gulyás Gergely szerdán Budapesten az egyeztetések után.

Gulyás Gergely közölte, egyetértés jött létre a parlament tisztségviselőiről is, minden párt tiszteletben tartja másik jelölési jogát. Az eddigieknek megfelelően öt alelnök lesz – ebből a kormánypártok hármat, az ellenzékiek kettőt jelölnek –, illetve a törvényalkotásért felelős alelnök.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fidesz alelnöke beszámolt arról, hogy 10 bizottságot a kormánypártok vezetnek, ötnek ellenzéki elnöke lesz. A legnagyobb ellenzéki frakció, a Jobbik adja a nemzetbiztonsági testület elnökét, emellett jobbikos vezeti majd a vállalkozásfejlesztési bizottságot, továbbá hét bizottsági alelnöki tisztséget kaptak.

Az MSZP képviselője vezeti a népjóléti bizottságot, az MSZP-Párbeszédnek összesen nyolc bizottsági alelnöki posztja lesz, a Ház alelnökének pedig a posztot eddig is betöltő Hiller Istvánt jelölik.

LMP-s elnöke lesz a fenntartható fejlődés bizottságnak, a párt frakciójának további két alelnökség jut, a DK pedig költségvetési bizottság elnökét adja majd.