Nem csak a meleget, rengeteg migránst is hoz a tavasz – jósolja sötéten Bakondi György

2019. március 6., 09:13

Szerző:

Növekedni fog a migrációs mozgás a meleg miatt a balkáni útvonalakon - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en szerdán.

Bakondi György azt mondta: a tapasztalatok szerint a migránsok a téli időszakban

szeretnek járműveken, vonatokon elrejtőzni

és a hideg időjárás miatt viszonylag kevesen próbálkoznak a zöldhatáron átjutni.

Hozzátette,  a szerb határnál negyvennél is több esetben tettek kísérletet illegális határátlépésre az elmúlt 24 órában és több mint 1700-an próbálkoztak idén. Holott ez a határátkelő nem része a fő irányvonalnak, mivel Szerbia és Montenegró irányából is a legtöbben Boszniába akarnak eljutni, onnan pedig Horvátország és Szlovénia a cél. 

Magyarország ugyan nem a fő.útvonalon fekszik, de az illegális migrációs terhelés így az 50 főt is elérheti naponta a határon –  közölte.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.