„Nem azt akartam bizonyítani, hogy a fideszesek milyen hülyék”

Ágoston László, operaénekes pár napja egyik Facebook posztjában egyebek mellett azt írta: „Magyarországon mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezett emberekre sem úgy tekintenek, mint akik fenyegetést jelentenek, hanem egy fejlett civilizáció képviselőiként. És nem szégyellünk időnként tanulni is tőlük." Majd írását, fizetett hirdetésként, több ezer Facebook felhasználónak elküldte. Közös jellemzőjük, hogy mindannyian Orbán Viktor és a Fidesz lájkolói a közösségi oldalon. Az operaénekest válaszként dühödt kommentekkel árasztották el, többen azt is kérdezték: ki ez a beteg elme, aki az iszlámot méltatja? Ágoston László ezután leleplezte akcióját: valójában Orbán Viktor egyik beszédéből idézett. A művész a független Moltopera társulatának vezetője. Márciusban indította , s már több mint ötvenezer követője van. A 168 Órának arról is beszélt: online kísérletével mit is szeretett volna elérni.

2016. augusztus 19., 07:11

– Vezető hír lett a honi médiában: egy operaénekes alaposan megtréfálta Orbán rajongóit a Facebookon. Online kísérletének mi volt a célja?

– Semmiképp sem az, hogy bebizonyítsam: milyen hülyék a Fidesz szimpatizánsai. Valójában a politika vesz hülyére minket, s ha nem nézünk ezzel szembe, mindannyian hatalmi játszmák áldozataivá válhatunk. Állandósult idehaza a jobb és baloldal közötti marakodás. E háborús légkörben szinte már semmiről nem lehet józanul, mérsékelten gondolkodni. Nem az ügyek fontosak, hanem, hogy ki melyik táborhoz tartozik, honnan tüzel a másikra.

– Egyik írásában önmagát úgy jellemezte: radikálisan toleráns, békességre törekvő...

– Liberális vagyok, de ugyanolyan fontosnak tartom a rendet és biztonságot is. Ezek nem egymást kizáró értékek. Felháborít például az Orbán-kormány bevándorlásellenes gyűlöletkampánya. Embertelenül bánnak a menekültekkel. Másfelől az is igaz: veszélyes, ha ellenőrizetlen tömegek, kontrollálatlanul árasztanak el minket: Magyarországnak és Európának is jogában áll megvédeni a határait. Csakhogy a migrációról itt nem folyik valós párbeszéd. Lerasszistázzák azt, aki ki meri mondani: a muszlim kultúra kevésbé liberális, mint a nyugat-európai. Viszont ha valaki a menekültek emberi jogait védi, esetleg hazaárulónak kiáltják ki a másik oldalon. Írtam erről a

blogomban , s azzal fejeztem be: jó lenne többet tudni az iszlámról. Megkeresett ezután a magyarországi iszlám közösség egyik vezetője, s kérte, látogassam meg őket.

– Hogy együtt elemezzék a Koránt?

– Rázós kérdésekről beszélgettünk nagyon őszintén. Megkérdeztem például tőlük, ha az iszlám valóban olyan békés vallás, vezetőik miért nem lépnek föl az iszlám terroristák ellen? De arról is szó esett, a populista európai, amerikai politikusok mennyire képmutatóan viszonyulnak a muszlimokhoz. A találkozó után kaptam a közösség egyik tagjától egy fényképet. Az összemontírozott fotó felén Donald Trump gazdag arabok előtt hajbókol. A másik felén Trump muszlimokat akar kitiltani az országból. Kutatni kezdtem a Youtube-on: az Orbán és az arabok hívószavakra rögtön két videót is találtam, egyet 2012-ből és az ismertté vált 2015-öst. Ezeken a miniszterelnökünk egyebek mellett azt magyarázza, hogy a Koránt újra kéne olvasni, s, ha a mi bankárjaink jobban ismernék a Korán erkölcsi tanításait, a Sariat, nem ott tartanánk, ahol tartunk. Ez a 2015-ös felvétel kilenc nappal azután készült , hogy a Fidesz-kormány óriásplakátokon elindította a bevándorlókkal elleni első uszító kampányát.

– Miről beszél ezen a felvételen Orbán?

– A tisztelet kultúrájától. Arab üzletembereknek hangoztatja: mi magyarok nem szégyellünk tanulni az iszlámtól. Akkor jutott eszembe a facebookos kísérlet ötlete. Orbán beszédének egy részét leírtam, és kiposztoltam a saját oldalamra, mintha azok az én gondolataim lennék. A közösségi portálon lehetőség van arra, hogy a saját posztokat fizetett hirdetésként mások idővonalain is megjelenítsük, csak meg kell adni hozzá, a kiválasztottak szűrési kategóriáit. Én olyan személyeket válogattam ki, akik lájkolták Orbán Viktor vagy a Fidesz oldalait. Orbán iszlámot méltató sorait – a saját nevemben – több ezer embernek elküldtem. Hamarosan özönleni kezdtek a válaszaik: többségük nem tűrt nyomdafestéket.

– Meglepődött? Mi értelme szándékosan a gyűlölet-cunami elé állni?

– Fél éve indítottam el a Facebook oldalamat és a blogomat, s megszoktam már a fröcsögést. Nálunk nincs közbeszéd – közanyázás van. Aki ma ki akar állni a melegek, cigányok, zsidók, bevándorlók vagy akár a nők jogaiért, számíthat arra, hogy nem túl barátságos kommentekkel árasztják el.

– A Fidesz-hívők közül senki sem ismerte fel, hogy az iszlámot dicsőítő szavak valójában Orbán Viktortól származnak? Ennyire nem számít nekik, mit mond a vezér, lényeg, hogy isteníthessék őt?

– Nagyon kevesen jöttek rá, hogy ezek Orbán kijelentései. Az ő kommentjeiket elrejtettem az idővonalamról, s megírtam nekik privát: ez egy kísérlet. A fröcsögők közül viszont többen azt kérdezték: „Ki ez a beteg elme?” Majd mindannyiuknak elküldtem az önleleplező posztomat, amelyből kiderült: ezek Orbán kinyilatkozásai. A kísérlettel azt is meg akartam mutatni: az emberek mennyire másként ítélnek meg valamit, ha azt hiszik: politikai ellenségük mondja azt. Kíváncsi voltam, hogyan változik meg a véleményük, ha rájönnek: a miniszterelnök a forrás.

– „Sikerült a kísérlet, a tréfa. A kettészakadt ország egyik felének most egy percre el kellett gondolkodnia” – írta ezután. Tényleg azt hiszi, a Fidesz-rajongók most mélyen magukba néznek és átértékelik vezérük tanait?

– Nem vagyok ennyire naiv. Tudtam, hogy a kommentelők nem fognak saját politikai meggyőződésükkel szembefordulni, s kételyeiket nyilvánossá tenni olyan liberális ember oldalán, akit előtte ellenségként átkoztak ki. De szerintem sokatmondó, hogy a fröcsögők közül többen elhallgattak. Talán néhányan eltűnődtek azon: miféle politikai előítéletek irányítanak minket ebben az országban. Ám a kísérletem az ellenzéknek is szólt: ők is megtehették volna, hogy ezeket az Orbán-videókat előkeresik a netről, és demonstrálják velük: mennyire hazug és álszent a Fidesz-vezetés népszavazási kezdeményezése. A kormány rengeteg magas labdát dob föl, amelyet az ellenzék bambán hagy továbbrepülni. Azt sulykolják, mintha a népszavazással kapcsolatban az lenne a legfontosabb kérdés: elmenjünk-e szavazni, s mit írjunk vagy ne írjunk a szavazólapokra. Holott az igazi kérdés az: a „baloldalnak” van-e javaslata arra: mit kezdjünk a menekültáradattal? Mi lenne szerintük a jó megoldás? Mert az nem alternatíva, hogy le a Fidesszel és vesszen Orbán! Ha a kormány fehéret mond, ők feketét! Csak ellenkezni tudnak. Magyarországon nem ellenzék van, hanem „ellenkezék”. Valójában fenntartják, legalizálják az Orbán-rendszert. Több millióan élnek itt, akik úgy érezik: senki nem képviseli őket a Parlamentben. Belefáradtak abba, hogy az őket egyáltalán nem képviselő pártok acsarkodásait hallgassák.

– Ön azonban cseppet sem tűnik enerváltnak. Mikor épp nem facebookozik, operákat énekel. Egy független zenei társulat, a

Moltopera vezetője. Nem tart attól, hogy mivel bolondot csinált a Fidesz-fanokból, ellehetetlenik önöket? Esetleg nem kapnak több állami támogatást?

– Eddig se kértünk és nem is kaptunk működési támogatást. Legfontosabb állami megrendelőnk a Magyar Állami Operaház, velük rendszeres az együttműködés és a kollegiálison túl is szinte baráti a viszony. Remélem, hogy eddig is a szakmai színvonalunk miatt dolgoztak velünk és ezután is ez lesz a döntő. Én 2011-ben, 25 évesen diplomáztam a Zeneakadémián, s rögtön megalapítottam a Moltoperát. Százezer forintom volt az induláshoz: megkértem egy dizájner barátomat, hogy segítsem megcsinálni a weblapunkat. A legtehetségesebb fiatal énekesekből szerveztem csapatot azzal a céllal, hogy olyan fiatalokkal is megismertessük, megszerettessük az operát, akik eddig ki nem állhatták a műfajt. Beavató előadásokat tartunk, gyakran megyünk iskolákba, játékos, humoros feladatokkal vonjuk be a srácokat a közös operaélményekbe. Mára eljutottunk odáig, hogy Németországba, Angliába is rendszeresen hívnak minket, s most Dániában építjük ki az új bázisunkat. De nem akarom megkerülni a kérdését: azt remélem, tán azért még nem jár büntetés itthon, amiért szó szerint idéztem a miniszterelnököt a Facebookon. Ha viszont mégis úgy adódna, hogy nem kapnánk idehaza több meghívást, legfeljebb többet lépnénk fel külföldön. És többet keresnénk. Szerencsés ember vagyok: operaénekesként világpolgárként élhetek. De nem az a célom, hogy elmenjek innen. Amíg dolgozhatom itt, és a számomra fontos értékeket képviselhetem, addig maradok.

– Miért érzi úgy, hogy operaénekesként közéleti témákban is meg kell szólalnia?

– A közéleti aktivitás mindig közel állt hozzám, noha egyik pártnak sem voltam a tagja. Amúgy először a Budapesti Kommunikációs Főiskola marketing és újságírás szakát végeztem el.

– A közéleti szappanoperák helyett mégis a színpadi operákat választotta.

– Elsőre felvettek 2008-ban a Zeneakadémiára, de a közösségi feladatok továbbra is izgattak. Megválasztottak az ottani HÖK vezetőjének. A művészetben is a nyitottságot és a párbeszédet keresem, alternatív megoldásokat. Sok szakmai támadás ért emiatt, de a Moltopera nemzetközi sikere minket igazol. Ugyanezt a nyitottságot hiányolom szellemi közéletünkből is. Azért kezdtem blogot írni, hogy megmutathassam magamat, megoszthassam a gondolataimat másokkal. Színpadon kívül is. Márciusban kezdtem el a Facebook oldalamat írni. A világban sok olyan emberjogi problémákról szóló, felvilágosító videósorozat fut, amely a magyarokhoz alig jut el. Nem értik az angol szöveget. Nekifogtam lefordítani ezeket a videókat, és magyar felirattal kitettem őket a közösségi oldalra. Az első videó egy idős francia holokauszt-túlélő asszony megrendítő történetéről szólt. Már több mint egy millióan nézték meg a Facebookon. Aztán elkezdtem különböző társadalmi-közéleti kérdésekről is írni.

– Fél év telt el, és Facebook oldalának máris több mint ötvenezer követője van.

– Óriási megtiszteltetés ez, s egyáltalán nem számítottam erre. Számomra azt igazolja, hogy a békére törekvő liberális gondolkodásnak még mindig komoly tábora van itthon. Sokaknak elegük lett a megosztottságból, a jobb és a bal végtelen harcából. Társadalmi megbékélésre vágynak. Szeretném, ha az oldalamat követő 50 ezres tábor nem csak virtuális maradna. Tervezem, hogy politikamentes akciókat indítunk: próbáljunk a hétköznapjainkban kicsit önzetlenebbül élni. Odafigyelni egymásra, valami jót tenni. Nem csak a korrupciót kellene visszaszorítani, hanem a gyűlöletet is. Ne a politikától várjuk a változást! Az országon az segítene legtöbbet, ha ellenségeskedés helyett azt keresnénk, ami összeköt minket. Ha arra is kíváncsiak lennénk, a másként gondolkodóknak miben lehet igazuk.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.