Nem akarnak korlátok között vonulni, a kordonbontásra is készek a Budapest Pride-on a melegek

2017. július 5. 21:25 - szerző: Ágoston Zoltán

Nem valósul meg teljesen a gyülekezési joguk – érvelnek.

„Felháborítónak tartjuk, hogy ma Magyarországon előfordulhat, hogy a rendőrség egy békés tömeget zár ketrecbe, ahelyett hogy erőszakos ellentüntetőkre koncentrálva helyezne ki kordonokat” – tiltakozott a Budapest Pride azután, hogy a BRFK szerdán hivatalosan is bejelentette, lezárással biztosítják szombaton a fővárosi melegfelvonulást.


Forrás: Budapest Pride / Facebook

A szervezők szerint a kordonok felállításával a gyülekezési joguk sem valósul meg teljesen, mert teljes területlezárás esetén a rendezvényhez nem lehet bárhol szabadon csatlakozni és el sem lehet hagyni. Emiatt a biztonságot szem előtt tartva minden lépést megtesznek, hogy ne elzárt útvonalon vonuljanak, de ez azt jelenti, hogy nem tudják nyilvánosságra hozni, hogy fog kinézni a felvonulás pontos útvonala a Kossuth téri gyülekező után, és a legvégső esetben készek a kordonbontásra is.


„Nagyon fontos, hogy a rendőrségnek akkor is kötelessége biztosítani a rendezvényt, ha a szervezők ilyen módon szabálysértést követnek el. A résztvevőket arra kérjük, hogy ennek tudatában vegyenek részt az idei felvonuláson, és a biztonság és gördülékenység érdekében fokozottan kövessék a rendezők és menetkísérők útmutatásait!”– hangzik a Budapest Pride közleménye, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendőrségnek mindössze egy kisebb ellentüntetésről van tudomása.


A szombati melegfelvonulást egyébként minden eddiginél több, kétszáz feletti menetkísérő önkéntes biztosítja, az esetleges atrocitásokat és más bűncselekményeket pedig csaknem ötven kamerás jogi megfigyelő rögzíti.