Negyvenezer új lakás kerül piacra Magyarországon

2018. január 15., 12:28

Szerző:

Csaknem 30 ezer új lakás épül Budapesten az ujotthon.hu 2018 januári felmérése szerint. A legtöbb új ingatlant a XIII. és a XI. kerületben építik a beruházók, összesen 16,5 ezret, ezek közül az eladásra váró lakások száma tízezer, ami a teljes új építésű állomány 60 százaléka.

Nincs okuk azoknak sem panaszra, akik III., a IV., a VIII., a IX., a X., vagy a XIV. kerületben szeretnének vásárolni, hiszen 500-1000 közötti új társasházi lakás közül válogathatnak. 

A lakások árai szélesen és dinamikusan változnak a fővárosban, de a kínálat semmiképp nem nevezhető olcsónak. A négyzetméterenként félmillió alatti fővárosi új építésű lakások a teljes kínálat mindössze 7,5 százalékát teszik ki. Az olcsó lakások szinte kivétel nélkül a külső pesti kerületekben találhatók. A lakások 82 százaléka négyzetméterenként 500 ezer és egymillió forint között van. A bűvős egymillió forintos határt viszont mindössze 485 lakás lépi át. 

A vidéki nagy városokban 9250 lakás épülhet a következő egy-két évben. A legtöbb Győrben, majdnem 1700 darab, de Debrecenben is 1300 lakás építése van kilátásban. Szegeden az 500 lakásosra tervezett Cédrus liget lakópark a legnagyobb lakóingatlan-fejlesztés a vidéki városokban. 

A vidéki városokban már 220 ezer forinttól kapható új lakás és a legdrágább lakás négyzetméterára sem éri el az egymilliót. 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.