Negyvenezer informatikus hiányzik az országban

2018. augusztus 7., 10:49

Szerző:

Az informatika területén egyre nagyobb a szakemberhiány, a szakértők becslései alapján 30–40 ezer ember azonnal munkába tudna állni – írja a keddi Népszava az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének (IVSZ) friss kutatása alapján.

A munkaerőhiány leginkább a mikrovállalkozásokat veszélyezteti, onnan ugyanis a munkaerő gyorsan és könnyedén továbbáll. A fizetések rohamléptekben emelkednek, területtől függően a kezdők bére bruttó 400–600 ezer forint körül mozog, a senior dolgozóké a másfél millió forintot is elérheti. Ezt a multik ki tudják gazdálkodni, a mikrovállalkozásokat viszont ellehetetleníti.

A cégeknek nem csak a toborzás, hanem a munkaerő megtartása is gondot jelent, óriási a területen a fluktuáció. Egy igazgató elmondta, hogy míg Amerikában az Y–Z generáció többsége 2,6 évet tölt munkahelyén, addig Magyarországon a nagynevű vállalatok is sikerként értékelik, ha 8–10 hónapig marad náluk egy programozó.

A munkaadók ráadásul nem értik, hogy mostanra már a munkavállalók válogatnak a cégek között, és nem fordítva. A fizetésen túl a munkakörnyezet, az otthoni vagy rugalmas munkavégzés, a fejlődés lehetősége is szempont. Az IVSZ úgy látja, hogy a cégeknek változtatniuk kell a szemléletükön, már nekik is szolgáltatniuk kell a munkavállalók felé. A szövetség ezért őszre egy programcsomagot készít kapaszkodóul a témában.

A cégvezetők arra is panaszkodtak, hogy a hiány mellett az is problémát okoz, hogy a kezdő informatikusok sokszor nem elég felkészülten lépnek ki a munkerőpiacra, ezért akár egy évig sem lehet őket a termelésben használni. A már több éve a pályán lévő informatikusok tudásával is elégedetlenek a cégek, akár vezetői bérért is nehéz olyan kollégát találni, aki képes az önálló munkavégzésre.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.