Négymillió forintot adtak Schwarzenegger mackójáért – Rekordösszeggel zárult a 8. Jótékonysági Maci Aukció

2018. december 6., 06:07

Szerző: Bíró Veronika

Szerdán tartották a VIII. Jótékonysági Maci Aukciót a Premier Kultcaféban, ahol az eddigi évekhez képest rekordösszeg, összesen 44 millió forint gyűlt össze. A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt 2012-ben azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a megváltozott munkaképességűek helyzetére, és munkahelyteremtéssel támogassák a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját. Az alapítvány alapítója Törőcsik Mari, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az alapítvány elnöke és a program ötletadója Kárász Róbert műsorvezető. Minden évben jótékonysági aukciót szerveznek, a befolyt összeget munkahelyteremtési programra fordítják. A sérült emberek foglalkoztatása ugyanis jelentős segítséget nyújt életvitelükben és önértékelésük javulásában.

Az alapítvány 2016 márciusában hozta létre Európa legnagyobb alapterületű fogyatékosság-barát közösségi és kulturális terét, a Premier Kultcafét, ahol 11 fogyatékossággal élő dolgozik. Vannak köztük Down-szindrómások, autisták, értelmi sérültek, hallássérültek.

Fotó: Facebook

Céljuk, hogy újabb munkahelyeket hozzanak létre. Ennek érdekében magyar és külföldi hírességek mackóit, személyes tárgyait árverezik el minden évben. Idén Arnold Schwarzenegger, Antonio Banderas és a Real Madrid egykori sztárja, Roberto Carlos is támogatta az árverést.

Ebben az évben 12 hazai hírességet - köztük Benedek Miklóst, Eperjes Károlyt, Latorcai Jánost, Temesvári Andreát, Juhász Elődöt, Jordán Tamás és Böjte Csabát- kértek fel, hogy felajánlásukkal járuljanak hozzá a fogyatékosság-barát munkahely fenntartásához és fejlesztéséhez.

Kárász Róbert érdeklődésünkre elmondta, hogy a szervezet célja most kettős. Egyrészt a kávézó fenntartása, a létszám bővítése, a másik viszont az, hogy szeretnének nyitni egy tematikus éttermet is, ahol szintén megváltozott munkaképességű emberek dolgozhatnak.

– Már megvan a dizájn és a koncepció, ezt szeretnénk megcsinálni. Ehhez találnunk kell egy megfelelő ingatlant, és nagyon sok pénzt kell még összegyűjtenünk. A mai aukció bevétele már oda megy – mondta.

Egy nagyjából 60 férőhelyes étteremben gondolkodnak, amihez körülbelül még 150 millió forintra van még szükségük.

– 2019-2020-ra tervezzük ezt. Ez még sok idő lesz, de nem baj, kitartóak vagyunk – tette hozzá.

Kaskötő Lajos Istvánné mentorként segíti a dolgozók munkáját a kávézóban. Korábban gyógypedagógiai asszisztensként dolgozott, speciális iskolában tanított megváltozott munkaképességű embereket. Most a kávézó 11 dolgozójának napi munkájában vesz részt. Van, hogy csoportban, és van, hogy személyre szabottan segíti őket azért, hogy ne érezzék a dolgozók úgy, hogy nem teljesítenek eléggé, ha egy feladat végrehajtásában még nem elég magabiztosak. A vendégek kiszolgálásában, a mosogatásban, az asztalok leszedésében is segít nekik azért, hogy könnyen, rutinosan végezzék a napi feladatokat, ez pedig hozzásegíti őket ahhoz, hogy jó feltételek között helyezkedjenek el később a munkaerőpiacon.

A kávézóból hasonló munkakörbe mennek később dolgozni a fogyatékkal élő munkavállalók, mert az ad nekik biztonságot. Van, aki idősek otthonában segít, és van, aki szintén a vendéglátásban helyezkedik el. Bátrabban váltanak, lényegesen jobb feltételekkel tudnak később elhelyezkedni. Elmondása szerint ő maga is nagyon sokat tanul a fiataloktól, leginkább elfogadásra tanítják őt.

Andy Vajna az alapítvány létrehozása óta támogatja a kezdeményezést. Az aukción minden évben részt vesz, pénzzel is hozzájárva, és ő tartja a kapcsolatot a külföldi hírességekkel. Portálunknak elmondta, hogy azért vesz részt benne, mert ez egy olyan jótékonysági dolog, ami valóban működik.

Thuróczy Szabolcs színész is ajánlott fel korábban macit az árverésre, amiből szép összeg jött össze a civilek javára. Úgy látja, hogy ez egy megbízható dolog, amikor biztos lehet abban, hogy a pénz jó helyre kerül, „és nincsenek kiskapuk és kis csapok”.

– Minden a helyére kerül, és élvezetes azt látni, hogy azoknak segít, akik igazán fontosak, akikre senki nem figyel. Manapság mindenki kereszténykedik, de azt se tudják, hogy mi az. Azért ezt a kezdeményezést támogatom, mert ez a legizgalmasabb. Imádom azokat, akikért ez az egész van, nagy rajongójuk vagyok

– jegyezte meg.

Bodrogi Gyula színművész, a Nemzet Színésze azért csatlakozott felajánlással, mert nem tudja, hogy lehet azt érezni, hogy ez nem fontos ügy.

– Az nekem természetes hogy a Robiék a Marival ezt elkezdték. Az nem természetes, hogy ennek nincs folytatása. Minden nagyvárosban kellene egy ilyen hely

– jegyezte meg.

Fotó: Bíró Veronika

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy négy éve ő is macidonor volt.

– Ez egy olyan felemelő érzés, ami hozzákötött ehhez a kezdeményezéshez. Nagy összegű felajánlással nem tudom támogatni az ügyet, de a személyes jelenlétemre mindig számíthatnak. A családommal együtt szeretünk a jó ügyek mellé odaállni. Most a Mikulásgyár kezdeményezéshez is csatlakoztam, ott egyébként minden évben megjelenünk a gyerekekkel. Az volt a vezérelv, hogy ne megunt játékokat adjunk oda, hanem pont a számukra legkedvesebbeket. Mi hiszünk abban, hogy adni legalább akkora öröm, mint kapni – mondta.

Foglalkozásnak is segítő szakmát választott, ahogy mondja, az OMSZ-nek is az az alapfeladata, hogy segítsen azoknak, akik bajba kerültek.

– Segíteni sokféleképpen lehet. Van, amikor egy szirénázó mentőautóval, és van, amikor egy macival

– tette hozzá.

A tavalyi árverés 25 millió forinttal zárult, már az is rekordnak számított, az ideinek ezt sikerült túlszárnyalnia. Ezúttal Carlos személyes tárgyai keltek el a legmagasabb áron. Összesen 4,5 millió forintért egy általa dedikált Real Madrid-újság és egy olyan futballcipőt, amelyből csak egy készült kisfia számára. A második legmagasabb áron Schwarzenegger mackója kelt el, 4 millió forintért. Banderas mackója 3,7 millió forintot ért egy licitálónak.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.