Négyezer gyerek nem kap szociális ellátást, mert nincs érvényes lakcíme

2016. október 25. 15:27

Sok ezer olyan család van, amely hosszú éveken keresztül él szívességi lakáshasználóként vagy olyan albérletben, ahol a tulajdonos nem járul hozzá a lakcímbejelentéshez, és ilyen körülmények közé érkezik a gyerek. A családok egy része ráadásul állandóan költözni kényszerül. A gyerekek emiatt szinte minden szociális ellátástól elesnek.

Négyezer gyermeknek nincs érvényes magyarországi lakcíme, így ők szinte minden szociális ellátástól elesnek, mivel azok igénybevételéhez bejelentett lakcím kell. További ezerötszáz kiskorúnak csak települési szintű lakcíme van, ami jelentősen megnehezíti az ellátáshoz való hozzáférést – írja Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének szóló nyílt levelében több, gyermekjogokkal és lakhatási szegénységgel foglalkozó civil szervezet. A Város Mindenkié, az Utcajogász és a Gyerekesély Közhasznú Egyesület által jegyzett levél célja, hogy elérje: a kormány végre tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy a lakcím nélküli gyerekek hozzájussanak az alapvető ellátásokhoz és élhessenek jogaikkal – írja a Magyar Nemzet.

6070208A civil szervezetek levelükben – ami egyben petíció is, bárki aláírhatja – rámutatnak, hogy jelenleg az államilag támogatott egészségügyi ellátásra csak azok a gyerekek jogosultak, akiknek van bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyük Magyarországon. Gyest, családi pótlé­kot és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt is csak az a család kaphat, amelyiknek van bejelentett lakóhelye, ahogy az ingyenes intézményi gyermekétkeztetésre is csak ennek birtokában válnak jogosulttá. Ezen felül az úgynevezett települési támogatások igényléséhez (ilyen például a gyógyszertámogatás vagy az átmeneti segély) szintén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hely kell.

Darvas Ágnes szociológus, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület elnöke a lapnak azt mondta: a kormányzatnak végre komolyan kellene foglalkoznia a lakhatási kérdésekkel. Legfontosabb intézkedésként meg kellene alkotni egy lakáspolitikai koncepciót. Meg kellene vizsgálni a Magyarországon található több százezer üresen álló lakás állapotát és bérletbe adhatóságának feltételeit, valamint vissza kellene állítani a 2015 márciusában megszüntetett lakásfenntartási támogatást, mégpedig annak államilag finanszírozott, normatív, inflációkövető formáját.

A szakember szerint bár a havi négy-ötezer forint támogatás nem nagy összeg, sokak éppen ennek segítségével tudták fizetni a rezsijüket és ez mentette meg őket a kilakoltatástól. Most újra nő a kilakoltatások száma és egyre erősödik a lakhatási válság, ami ellen csak egy központi, kormányzati lakhatási koncepció jelenthetne megoldást – nyilatkozta Darvas Ágnes a Magyar Nemzetnek.