Négy éven át sikkasztott egy nevelőotthonban a könyvelő

2018. május 16. 13:21 - szerző: 168 Óra

Több évtizede dolgozott egy állami nevelőotthonban az a berettyóújfalui nő, aki éveken át sikkasztott, az állami gondozottak étkezési díját saját családjára költötte – áll az ügyészségi közleményben.

A nő könyvelőként, majd pénzügyi referensként dolgozott. Az ő feladata volt az intézményben megállapított étkezési térítési díjak nyilvántartása, a bizonylatok kiállítása és megőrzése, valamint a dolgozók, és az intézményben élő utógondozott nagykorúak étkezési díjainak beszedése, és befizetése az erre a célra nyitott intézményi számlára.

A vádak szerint 2013. január 1-jétől kezdődően 2016. december 31. napjáig terjedő időszakban havonta részben eleget tett a kötelezettségnek, de csak a pénz töredékét fizette be. Összesen 1 240 864 forintot utalt a számlára, míg majdnem 4 millió forintot a saját és családja megélhetésére, hitelei törlesztésére fordított. A kárt nem térítette meg. 

Beismerő vallomását követően a Berettyóújfalui Járási Ügyészség nagyobb értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt vádat emelt ellene. A tárgyalás mellőzésére irányuló vádirat szerint felfüggesztett börtönbüntetést és pártfogó felügyelet indítványoztak, illetve azt, hogy a sértett képviselője által előterjesztett polgári jogi igényt a járásbíróság érdemben bírálja el.