Négy EP-frakció, köztük a Néppárt is követeli, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az EU-s pénzek kifizetését

2020. február 14., 17:08

Szerző:

"Ezúton is szeretnénk megerősíteni, hogy szükséges egy új mechanizmus létrehozása az EU-s költségvetés védelmében ott, ahol a jogállamiságot nem tartják tiszteletben, vagy rendszerszinten fenyegetik az európai értékeket." Többek között ez is olvasható abban a levélben, amit az EP négy frakciójának vezetője küldtek csütörtökön Charles Michel tanácsi elnöknek, a 2021-28-as EU-s költségvetés ügyében. A költségvetésről február 20-án tárgyalnak a tagállamok vezetői Brüsszelben.  

Charles Michel

Az aláírók között van Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője - az EP-ben ebben a csoportban ülnek a fideszes képviselők is, bár a párt tagságát tavaly márciusban felfüggesztették. A levelet az európai szocialisták, a liberálisok (Európa Megújítása frakció) és a zöldek parlamenti csoportjának vezetői írták még alá.

A bekezdés megfogalmazása - "rendszerszintű fenyegetés" - egyértelműen Magyarországra és Lengyelországra utal,

mert e két tagállammal szemben folyik eljárás a jogállamiság rendszerszintű fenyegetettsége miatt, az EU alapszerződésének hetedik cikkelye alapján - mutat rá a 444

Ezen túlmenően a frakciók ragaszkodnak ahhoz, hogy a költségvetésből a jelenlegihez képest ne jusson kevesebb a mezőgazdasági és a strukturális alapokra. Márpedig az elképzelések szerint éppen ez az a két terület, ahonnan jelentős forrásokat vonnának el.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.