„Ne legyünk olyan pitiánerek, mint ők voltak”

Ellentmondott az MSZP-nek Gyurcsány Ferenc azzal, hogy védelmébe vette Orbán repülőgép-bérlését. Az elemző szerint az exkormányfő kezd „üzemszerűen” működni.

2010. szeptember 18., 08:16

Ismét eltért az MSZP fősodortól Gyurcsány Ferenc. Védelmébe vette Orbán Viktort, amikor azt írta, hogy jól tette a kormányfő, hogy elment Bakuba, és kár arra szót vesztegetni, hogy bérelt géppel ment.

Kiszelly Zoltán politológus a 168óra.hu-nak úgy vélte, Gyurcsány kezd „üzemszerűen” működni és azt szeretné, ha az MSZP-t az ő irányvonalát követné: vagyis nem lenne a Fideszhez hasonlóan populista. Kiszelly szerint ezzel Gyurcsány konfliktusos helyzetet teremt, és a „szétbeszélés” árthat pártjának a kampányban.
A volt kormányfő hosszú idő után először néhány napja a Fapados Alapítvány rendezvényén szólalt fel és többi között az MSZP-n belüli rendszerváltozás és az új alkotmányról való népszavazás szükségességéről, az ellenzéki összefogásról beszélt.

Akkor megígérte, hogy ezután egy ideig hallgatni fog. Feltehetően azért, hogy ne ártson pártja kampányának. Fogadalmát megszegve, a héten mindennap publikál egy rövid hírmagyarázó írást a balliberális értelmiség galamus.hu oldalán.

Most éppen azt magyarázta el, miért tartja túlzásnak a Népszabadság cikkét, amely szerint Orbán Viktor jókorát rúgott a Nabucco gázvezetékbe”, amikor politikai szándéknyilatkozatot írt alá Azerbajdzsán és Grúzia elnökével együtt egy új gázvezeték (AGRI) megépítéséről. Ebben az írásban védte meg Orbán repülőgépbérlését is.


Pedig a szocialisták – mint beszámoltunk róla – közleményben tiltakoztak, mert szerintük a kormány, miközben olcsóbb államot ígér Orbán Viktor és delegációja számára, 12 millió forintért bérelt repülőgépet.

„Bár korábban nem múlt el hét a nélkül, hogy ne kritizálták volna bármilyen ügyben a korábbi kormányt, most láthatjuk, hogy bort isznak, vizet prédikálnak. Drága bútorokat vesznek, autókat bérelnek, semmi se drága, ha nekik van szükségük rá, és most már bérelt repülővel is utaznak, miközben mindenhol azt nyilatkozgatják, hogy olcsóbb államot akarnak megvalósítani. Újabb hazugságmorzsa a Fidesz-KDNP kabátján.” – állt a szocialisták közleményében.

Gyurcsány pedig azt írta: ha ez volt a legértelmesebb és leghatékonyabb módja az út megszervezésének, akkor így kellett megszervezni. „Sokadszor mondom: felelős ellenzéknek kell lenni. Akkor is, ha a Fidesz nem az volt. Ne legyünk olyan pitiánerek, mint amilyenek ők voltak. Sokba került az országnak.” – írta a volt kormányfő.
Kiszelly szerint Gyurcsány ráérzett arra, hogy a bakui látogatást nehéz támadni, hiszen az az ország érdekében történt. Szemben az első Orbán kormány idején történt amerikai úttal, amire nem volt könnyű olyan magyarázatot találni, hogy az a köz érdekeit szolgálta volna.

Mint megírtuk: akkor Orbán 32 millió forintért bérelt repülőt, és egy napra Bostonba utazott egy díszdoktori cím átvételére.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.