Kormánybiztossá nevezték ki Navracsics Tibort, a Juncker-féle Európai bizottság magyar tagját

2019. november 30., 20:08

Szerző:

Kormánybiztossá nevezték ki Navracsics Tibort, az Európai Unió volt  oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosát – derül ki a Magyar Közlöny friss számában megjelent kormányhatározatból. A politikus az Európa Kulturális Fővárosáért felelős kormánybiztos tisztségét kapta meg, amelyet 2021. november 30-ig tölthet be. Feladata az infrastrukturális feltételek megteremtésének, a kormányzati források felhasználásának koordinálása, és kapcsolattartás a város, a kormány és az Európai Bizottság között.

Navracsics Tibor
Fotó: Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Egy felmérés szerint egyébként Navracsics Tibor volt a Jean-Claude Juncker vezette, most távozó Európai Bizottság leggyengébben teljesítő EU-biztos az elmúlt ciklusban, az egyetlen a biztosok között, aki az értékelők szerint még a 20 százalékot sem érte el, 19 százalékot kapott, miközben a legjobban teljesítő versenyző pontszáma az 50 százalékot is meghaladta. 2017- ben a politikus még úgy nyilatkozott, rettenetesen hiányzik neki Magyarország, ez a magyar belpolitika viszont nyelvileg és strukturálisan is nagyon más már, mint amiben ő korábban részt vett. Ez a távolságtartás látszott is rajta, például amikor egyszer kijelentette, nem tud semmiféle Soros-terv létezéséről, később pedig elejtett egy rosszalló megjegyzést is, hogy ő volt az, akit az Orbán-kormány kiküldött, aztán azonnal megtámadta azt a helyet, ahova kiküldte.

 

168 Óra eheti lapszámában részletesen elemezzük az Európai Unió következő öt évének legfontosabb kihívásait, valamint Orbán Viktor és Brüsszel viszonyát. Keresse újságárusoknál!

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.