Navracsics Tibor szerint ő magára maradt a Fideszben, nem kérnek belőle, túl puhánynak tartják

Az Európai Bizottság magyar biztosa szerint már csak az Európai Néppárt foglalkozik vele, de Orbán-kormány teljességgel negligálja.

2019. március 22., 15:11

Szerző:

- Tudják rólam, hogy a Fidesz színárnyalatai között az Európai Néppárthoz (EPP) közelebb álló árnyalat vagyok. Ha van még egyáltalán ilyen árnyalat a Fideszen belül. De lehet már csak egyedül vagyok - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási biztosa Fiala János műsorában a Civil Rádióban. Az EU-biztost, – volt miniszterelnök-helyettest és igazságügyi minisztert -, a Fidesz jelölte az EPP-n keresztül a biztosi pozícióra 2014-ben, de idén lejár a megbízása az új Európai Parlament (EP) megalakulásával.

Állítása szerint nagyon nehezen élte meg a Fidesz és az EPP konfliktusát, Nem az első eset volt, és  bár ő próbált közvetíteni a felek között, a Fidesz erre nem tartott igényt, csak az EPP.

- Nem csak a közvetítésemet nem igényli, de az az érzésem, hogy néha már a jelenlétemet sem igényli a történetben

- fűzte hozzá a politikus. Arra a kérdésre, hogy személyében mit negligál a Fidesz, Navracsics Tibor kijelentette: az iránt a gondolkodásmód iránt, amelyet képvisel, „gyakorlatilag nulla érdeklődés van”. Az EU-biztos szerint vannak korhangulatok a politikában, most éppen radikális korhangulat van.

- Kevés kérdésben vagyok elég radikális. Ezt ilyen puhaságnak, megalkuvásnak tartják

- tette hozzá. Az EPP szerdai üléséről, amelyen jelen volt és ahol végül felfüggesztették a Fideszt, elmondta, nem volt benne biztos, hogy ennyire egyértelmű szavazati arányok fognak kialakulni. Szerinte teljesen más a helyzet, mint 2000-ben az Osztrák Néppárt (ÖVP) esetében volt, amelyet szintén felfüggesztettek akkor, ugyanis itt a Fidesz kizárását kezdeményezők akkor sem hátráltak meg, amikor a kormánypárt teljesítette Manfred Weber csúcsjelölt feltételeit.

Navracsics Tibor
Fotó: Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az oktatási biztos szerint a Fideszt végül azért nem zárták ki, mert nem volt annyira radikális a közhangulat, ráadásul a tagszervezetek többsége nem szólalt fel a gyűlésen vagy a kompromisszumos elnökségi javaslatot támogatták (ami a felfüggesztésről és a háromtagú Bölcsek Tanácsáról szólt). A vita alapvetően arról szólt, hogy ki képviseli a kereszténydemokrácia igazi értékeit.

- Ha azt vesszük, a Fideszt ki akarták zárni, de végül nem történt meg, akkor ebből a szempontból van a Fidesznek egy apró győzelme. A Fidesz számára ez egy elérhető, jó megoldás

- mondta.