Navracsics Tibor: Oktatásügyi biztosként kifejezetten nincs véleményem, hogyan szervezik egy akadémia kutatóhálóztatát

2019. szeptember 12., 17:23

Szerző:

Novemberben visszatér Magyarországra Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, és valószínűleg egyetemi munkáját folytatja. Azt még nem tudja, hogy részt kíván-e venni a magyar belpolitikában, meglátja, milyen lehetőségei lesznek – derül ki a Transindexnek adott interjúból.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pár napja tette közzé a biztosi pozíciókra szánt jelöltek listáját, eszerint Trócsányi László volt magyar igazságügyi minisztert a várakozásokkal ellentétben mégis az EU bővítési feladatait kaphatja. Navracsics Tibor szerint Trócsányi László sikerrel fogja venni az akadályokat.

– A parlamentben biztos lesznek olyan képviselők, akik mindent megtesznek, hogy minél több gondot okozzanak akár a magyar jelöltnek, akár másoknak, de sikerrel fogja venni az akadályokat

– mondta Navracsics Tibor.

A Demokratikus Koalíció áprilisban bejelentette, hogy megkeresi a biztost a Magyar Tudományos Akadémia ügyében, de Navracsics Tibor állítása szerint hivatalosan nem érkezett hozzá megkeresés.


Fotó: Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

A portál megkérdezte, hogy az MTA-üggyel kapcsolatban mit gondol, emlékeztetve arra, hogy még pont Navracsics Tibor hangsúlyozta azt egy MTA-közgyűlésen, hogy nagyon fontos, hogy a tudomány függetlensége megmaradjon. Arra a kérdésre, hogy sérült-e ez az elmúlt időszakban, Navracsics Tibor azt felelte, hogy szerinte nem.

– Amennyire én tudom, különböző modellek vannak a kutatóintézetek és az akadémia működésével kapcsolatban. Nyilván, ha ezzel kapcsolatban bármilyen alkotmányossági aggály lenne, vagy közösségi jogba ütközne, akkor a megfelelő intézmények megteszik ezeket a lépéseket

– válaszolta.

Arra pedig, hogy oktatásügyi biztosként biztosan van véleménye arról, hogy mi lenne az Akadémia ideális működése, közölte, hogy 

oktatásügyi biztosként kifejezetten nincs véleménye arról, hogy egy akadémia kutatóhálózatát hogyan szervezik.

Azt mi tesszük hozzá, hogy Lovász László, az MTA elnöke szeptember 1-jén benyújtotta az alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybíróságnak a kutatóhálózat elszakítása miatt.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.