Navracsics Tibor már nem lát esélyt, hogy közvetíteni tudjon az EU és az Orbán-kormány között

2019. március 4., 19:25

Szerző:

– Ez számomra emberileg is nagyon nehéz helyzet

– így kommentálta jelenlegi pozícióját az Európai Bizottságban Navracsics Tibor. Az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos a hvg.hu-nak úgy fogalmazott, hogy

az Orbán-kormány Brüsszel-ellenes plakátkampánya miatt teljesen két tűz közé került.

A politikus hétfőn délelőtt az ELTE és a Milánói Tudományegyetem hallgatóinak részvételével tartott előadást, ahol elismerte, hogy a májusi európai parlamenti választás különösen fontos lesz. Elismerte, hogy az Európai Bizottság és az Orbán-kormány vitája egyre élesebbé vált az elmúlt években. Felidézte, hogy amikor  Jean-Claude Junckert jelölte bizottsági elnöknek az Európai Tanács, Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemmel szavazott, az Európai Parlamentben pedig ugyanígy tett a Fidesz frakciója is, amit még nyilvánosságra is hoztak. – Onnantól kezdve a bizottságban, még ha jóindulattal közeledtek is, még akkor is úgy viszonyultak hozzám, hogy én vagyok az az ember, aki abból az országból és abból a pártból jön – fogalmazott, hozzáfűzve, 

most már nem nagyon látja az esélyét, hogy közvetíteni tudjon a két álláspont között.

És hogy miképp fogadták a Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátokat Brüsszelben? Navracsics Tbor a hvg.hu-nak erre a kérdséére azt mondta, 

– Biztos volt olyan ember, aki szerint ez volt az utolsó csepp a pohárban, míg mások azt mondják, hogy kampány van. Más országokban is vannak olyan kampányok, amiben vezető politikusok plakátokra kerülnek.

Az utolsó csepp
Fotó: Merész Márton

Navracsics Tibor mindezzel együtt újfent vállalná a biztosi posztot, bár a nem őt küldik ki a következő öt évre Brüsszelbe.  A biztos a Civil Rádiónak adott múlt pénteki interjújában elmesélte, kezdettől fogva sokan mondták neki, hogy az Orbán-kormány csak büntetésből küldte ki  Brüsszelbe. – Én vagyok az a biztos, akit kiküldött a kormány, majd a következő pillanatban megtámadta azt a helyet, ahova kiküldött – idézte fel.

Egy felmérés szerint egyébként Navracsics Tibor volt a leggyengébben teljesítő EU-biztos az elmúlt ciklusban, az egyetlen a biztosok között, aki az értékelők szerint még a 20 százalékot sem érte el, 19 százalékot kapott, miközben a legjobban teljesítő versenyző pontszáma az 50 százalékot is meghaladta. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.