Navracsics Tibor büszke, hogy díjat nyert a menekültek befogadását is segítő program

2018. november 18., 14:09

Szerző:

Szombaton Bécsben átadták a Innovation in Politics nevű nemzetközi intézet, díjait, a legjobb újító kezdeményezésnek számító ötletek között pedig elismerték az Európai Szolidaritási Testületet (ESC) is. Ehhez a Twitteren gratulált Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa is, azt írva, büszke az ESC díjára, és együttműködést ajánl, hogy a fiatalok előtt még több lehetőség nyíljon 

Az ESC-t 2016 decemberében hívta életre az Európai Bizottság, 2018. szeptember 11-én pedig az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szavazták meg létrehozását. Arról szól, hogy 18 és 30 év közötti fiatalok az Európai Unióban oktatással, egészségvédelemmel, környezetvédelemmel, katasztrófák megelőzésével, élelmiszerek és egyéb áruk biztosításával, bevándorlók és menedékkérők fogadásával és integrációjával kapcsolatos, szolidaritáson alapuló programokban vehetnek részt. Indulása óta – írta akkor az MTI – már legalább 70 ezren jelentkeztek és csaknem hétezren foglalkoznak már annak keretében társadalmi befogadással, bevándorlók integrációjával, helyi közösségek támogatásával, kulturális örökséggel vagy oktatással kapcsolatos projektekkel. Minderre 2018 és 2020 között 375,6 millió eurót szán az EU, Navracsics Tibor éles kontrasztban áll annak az Orbán-kormánynak a xenofób, menekültek ellen uszító szólamaival, amelynek igazságügyi miniszterként, utána pedig néhány hónapig külügyminiszterként 2010 és 2014-ig még ő is a tagja volt, és amely egy tervezet tanúsága szerint be akarja záratni mindegyik megmaradt menekültellátó intézményt Magyarországon. 

Igaz, Navracsics Tibor korábban mondta már, hogy az Orbán-kormány Soros György elleni rágalomhadjárata a nemzeti konzultációval együtt csak kampányfogás, felhívta a figyelmet arra, hogy Nyugat-Európában kezd az Orbán-kormány ellen fordulni a közhangulat, úgy érzik, Kelet-Európának csak a pénz kell, és október elején kijelentette, szeretné, ha a CEU ezután is Budapesten működhetne.

Az Innovation in Politics szombaton egyébként díjazott egy másik projektet is, amely arról szól, a 18. születésnapján az EU-ban mindenki kapjon ingyenes InterRail-vonatbérletet. Ezt az elképzelést még Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő karolta fel először.