Napokon belül megalakulhat a központi sztrájkbizottság

2019. január 16., 08:29

Szerző:

Az öt nagy országos szakszervezeti tömörülésből három határozottan kiáll amellett, hogy sztrájkokkal is nyomatékot kell adni a dolgozók követeléseinek. A Liga Szakszervezetek hajlandó erről tárgyalni, míg a Munkástanácsok vezetői továbbra is távol maradnak a sztrájkelőkészítő bizottság üléseitől – írja a Népszava.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely elsőként hozott létre sztrájkbizottságot, kedden elküldte sztrájkköveteléseit Orbán Viktornak, és kérte, hogy jelölje ki a kormányoldal tárgyalóit. Más szervezetek is bejelentették, hogy sztrájkbizottságot alakítanak, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) tagjai pedig az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság létrehozásáról döntöttek.

Fotó: Merész Márton

Ezzel pedig megkezdődött egy nagyszabású munkabeszüntetés-sorozat elemeinek kialakítása, amiben elsőként a közszféra szakszervezetei léptek.

A Népszava információi szerint akár a hétvégén vagy a jövő hét elején megalakulhat egy központi sztrájkbizottság.

Közben megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság, amelynek létrehozója a SZEF 13 tagszervezete, köztük a két fenti szervezet is. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés tagszervezetei egyénileg csatlakoznak a központi sztrájkbizottsághoz, és a Liga Szakszervezetek elnöksége hétfőn elfogadta az országos sztrájkköveteléseket. 

Az egyetlen szakszervezeti tömörülés, amelyik következetesen kimarad a demonstrációk szervezéséből, a Munkástanácsok. A konföderáció elnöke azt a lapnak azzal magyarázta, hogy az ellenzék rátelepedett a szakszervezeti akciókra, emiatt a kormány nem tekint partnerként az érdekvédőkre.

– Mi is számolunk vele, hogy ha ez a forradalom győz, minket a hatalomra kerülő mostani ellenzék nem fog tisztességes eljárásban részesíteni, mert nem vettünk részt a harcban – nyilatkozta Palkovics Imre.

Hozzátette, hogy az ellenzéknek joga van az Orbán-kormány megbuktatásán dolgozni, de szakszervezetként ebben nem kell részt venniük.